29.09.2019 | 22:20
Филчев и ББ като Сенека и Нерон
Чудно е, че такъв изтъкнат юрист като Филчев хвали Гешев

Бившият Главен прокурор Никола Филчев бе гост в БНТ, за да обясни тънкостите на съдебната система и защо в България правосъдието куца. Въпреки че е всепризнат като голям познавач на правото и наказателния процес, г-н Филчев винаги обяснява сложните процеси в системата с профилите на тоя и оня, че били такива-онакива, най-вече соросоиди. След решението на Апелативния съд да освободи предсрочно осъдения за убийството на 20-годишен студент Джок Полфрийман, Филчев тръгна по телевизорите да обяснява как соросоидите развалят хубавото ни правосъдие, колко добър мандат е изкарал Цацаров и колко още по-добър ще направи Иван Гешев.

Никола Филчев е във всеки случай изключителен човек, някои го описват като гениален злодей, но никой никога не е оспорвал юридическата му експертиза.  Затова малко странно изглежда апологията на Филчев за Иван Гешев. Чудно е, че такъв изтъкнат юрист като Филчев хвали Гешев, който все пак е ценен и уважаван заради малко по-различни качества: решителност, безстрашие, непреклонност, воля и безпощадност в изпълнението…

Тази тема е главна като главната прокуратура, но тук ще обърнем внимание на друга част от изповедта на Филчев пред БНТ. След дълъг сравнителен анализ между сегашната и някогашната (по Костово време) изпълнителна власт в България Филчев внезапно вдигна нивото на дискурса с реминисценция за Сенека и Нерон. Това беше крайно любопитна и недокрай изяснена аналогия с отношението на Филчев спрямо Борисов.
***

Никола Филчев, бивш главен прокурор, корифей по наказателно право, зарзаватчия: …А що се отнася до другия въпрос, който ме питате – „дай оценка за началника“. Кхъм, кхъм.

Георги Любенов, БНТ: Хихи.

НФ: Сега, тая работа… Ако кажеш хубаво – ти се подмазваш. Аз лично няма за какво, не очаквам увеличение на пенсията. Ако пък кажеш лошо – тогава става още по-лошо. Вие знаете – Сенека, мъдрецът, философът, е учител на Нерон, тиранина Нерон, римския император. Когато всички говорели срещу тиранина, питат и Сенека: ти защо не кажеш и дума срещу тиранина? Той отвърнал: вие какво искате от мене – да говоря срещу човека, който може да ме впише, да ме включи в списъците ли? А списъците, наречени проскрипциите, са едни списъци на хора, врагове на народа, които всеки може да убие и да им вземе имуществото. За да се мотивира да ги убие, му обещава държавата имуществото.

ГЛ: Е, добре, не сте в тия списъци, разбрах. Разбрах какво казвате… Само в минутка. Моля ви, г-н Филчев! Представяхте ли си, че ще дойде времето, в което ще има Цветанов без Борисов? Или Борисов без Цветанов?

НФ: По отношение на Борисов, две думи за Борисов. Той уважаваше много закона. Той винаги като главен секретар (на МВР) ще каже: борбата за законност трябва да се води със законни средства! Нямаме право да нарушаваме закона, за да притиснем престъпниците. Един само случай има, в който ми се стори, че иска да нарушим закона – и ми ходатайства. Обади ми се и каза: един човек е дошъл, иска да го приемеш. Кой е? Обвиняем. Отказах! После се оказа, че съм сгрешил. Той искал да съобщи нещо, обвиняем, за подкупа, който прокурорът е взел по неговия случай. Що се отнася до Цветанов – ще започна с края. Цветанов не трябва да забравя, че ако не беше Бойко Борисов, той сега щеше да мести гиричките в някой физкултурен салон. Иначе Цветанов се разви, израсна, има право да се развива. Създал е Център за евроатлантически анализи. Някои смятат, че е по-подходящо да създаде център по физкултура. Други смятат, че е създал, отгледал редица активисти на партията, които обичат да крадат. И затова е освободен.

***

Представяме г-н Филчев и като „зарзаватчия“ заради един куриозен епизод от житието му. След като изтече мандатът му на Главен прокурор, той бе назначен за посланик в Казахстан, където възникнаха някакви скандали, които сега са без значение. Журналист от БТА му се обадил да му зададе въпроси във връзка с тези скандали. Филчев първо пратил полови поздрави и затворил. Репортерът пак звъннал, Филчев казал: ТУК Е ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУК! Затворил и повече не вдигнал.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране