22.09.2020 | 15:49
Филип Димитров: По-добре не сме били
Българската преса може да не е толкова компетентна, но е смешно да се твърди, че тя не е свободна, казва конституционният съдия, който е и зам.-шеф на Венецианската комисия

Конституционният съдия и заместник-председател на Венецианската комисия Филип Димитров се включи в хора на управляващите в тяхна защита. В интервю за transitionstories.eu той повтаря опорните точки на Бойко Борисов, че протестиращите нямат алтернатива, сега живеем по-добре, а медиите са повече от свободни.

Димитров не коментира неизпълнените препоръки на Венецианската комисия за реформата на прокуратурата, нито нейната безотчетност и безконтролността на главния прокурор.

„По никакъв начин не правете паралели между едното и другото (ситуацията сега и тази преди 30 години, бел.ред.). Когато тръгнахме да сменяме комунистическата система България беше на дъното, хората бяха задръстени и в икономическо и социално отношение – от гледна точка на възможност за пътуване, обмен и ако щете комуникация със света. България в своята история никога (може би след 1938 г. когато е имало някакъв бум, свързан с предстоящата война) икономическото положение в страната не е било толкова добро, колкото е в момента. Може да има много проблеми, може да има хора, които едва свързват двата края – имало ги е и тогава. Но общото ниво на българските граждани и икономика в тяхната целокупност никога не са били толкова добре, колкото са сега“, разсъждава Димитров. Според него да се твърди, че последните 10 години са изгубени е не просто лъжа, а е обидно.

На въпрос за критиките към върховенството на закона в България Димитров посочва, че страната има проблеми, но има и „яростна кампания, която се води отвътре, но далеч не без помощ и отвън и която е насочена към това България да бъде представена в някаква много особена позиция по отношение на върховенството на правото. Едва ли не, че то не се прилага – нещо, което според мен по-скоро е свързано с интересите на външни сили спрямо ЕС и НАТО, отколкото с нещата в самата България“. По думите на конституционния съдия страната ни, която се опитва да играе една стабилизираща роля на Балканите, е трън в очите на онези, които искат да ги видят разклатени.

„Какво по-хубаво от това да твърдиш, че в България нямало свободна преса? Всичката преса плюе правителството – от името на кого това е друг въпрос. Ние можем да говорим, че тя е подвластна на определени олигархически интереси, можем да говорим, че в определени отношения тя проявява груба пристрастност в една или друга посока. Можем да твърдим, че степента на компетентност на българските медии е по-ниска, но да се твърди, че тя не е свободна, а че изпълнителната власт може да й налага нещо – това е смешно. Въпреки това обаче тази тема непрестанно бива раздухвана“, казва Димитров.

И допълва, че изпълнителната власт не контролира съда, но на отделни съдебни състави можело да влияят олигарси.

За прокуратурата Димитров смята, че „тя винаги ще бъде в особено положение спрямо администрацията и няма да бъде част от нея. От друга страна съдебната власт се упражнява от съда, а прокуратурата прави неща, свързани със съдебната власт и очевидно не може да бъде равностойна“.

Той не отговоря дали мандатът на главния прокурор трябва да бъде по-малък от сегашните 7 години. „Главният прокурор има някакви функции. Идеята да бъдат кастрирани неговите правомощия напълно също не е добра. Има решение на Конституционния съд, има внесен законопроект, който е с определени ограничения и по-скоро възможности да може в изключителни случаи да се търси отговорност на главния прокурор. Идеята, че всяка втора седмица главният прокурор ще бъде подсъдим е малоумна и не трябва да бъде произведен законодателен акт, който да изхожда от тази презумпция. Друг въпрос е, че е редно да има начин да се търси отговорност и на главния прокурор, ако той „сгази лука“ (и в този ред на мисли има съвети от страна на Венецианската комисия)“, казва той.

Според Димитров България не се нуждае от нова Конституция, но ако има подходящ момент този въпрос да бъде обсъден, то това е сега. По думите му управляващите вече са поискали становището на Венецианската комисия за проекта за нов основен закон.

Попитан какво би казал на младите хора, независимо дали подкрепят или не протестите, Димитров отговаря, че би било хубаво „хората, които виждаме на протестите, вместо да повтарят 3-4 мантри, да имаха някакво по-широко разбиране за нещата. Чух някакви хора да говорят (сред тях имаше и млади) „сега ние ще махнем тези и след тях ще дойдат добри и честни хора и политици“. Не знам от чужбина ли ще ги внасяме, от някаква съседна галактика ли ще дойдат? Не видях да ми ги посочват. Когато човек казва такова нещо трябва да има някого предвид. Идеята, че ние сега ще махнем това и другото ще падне от небето дори и за млади хора не е препоръчителна“.

Според него тези, които искат да променят държавата и да я правят по-добра, може би трябва да хвърлят усилията си в това не само да бъдат на площада, което е лесно, а и в своята подготовка за това, което може да предложат. Димитров твърди, че е градски мит, че в България се пренебрегват „читавите“, за да вървят напред „калпавите“. „Имам суетата да вярвам, че в тези години хората, които показаха високи качества – успяха. Много често тези, които не са успели приписват своя неуспех на държавата, на системата, на лошите хора и т.н.“, обяснява той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране