04.03.2015 | 13:45
Фирма на Огнян Донев доставя ваксината за „син език“
Лекарството е френско, то е за половин година

Готови сме да стартираме масовата ваксинация веднага щом имаме резултатите от теста. Ваксинирането по план трябва да завърши в края на март. Това каза изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов на пресконференция за кампанията за превенция на „син език“.

Ваксината е изработена във Франция, издадено е разрешение за нейното ползване в България. „Всички необходими документи, които гарантират качеството и характеристиките на ваксината са налице“, каза Пламен Моллов. Пристига в България в опаковки, по 10 тубички. Съпроводена е с всички сертификати, които са необходими и указания за прилагане на български език, каза Моллов. Процесът започва с тестово изпитване. След 72 часа се наблюдава реакцията на животните и след това се преминава към масова ваксинация. Тестване се прави, защото такава е ветеринарно медицинската практика. Моллов каза, че към 30 януари от ЕК има отговор, който одобрява гранда, който ще получим.

На пресконференцията бе и Огнян Донев, който Пламен Моллов представи като доставчика, чрез фирмата Софарма на ваксината. Донев обясни, че предвид кратките срокове за доставка ставало въпрос да бъде доставена налична ваксина. „Работим с ваксината, която се прилага в Румъния“, каза още той.

При предната процедура никой от участниците не е могъл да гарантира в нужния срок – до 10 март, че е в състояние да достави нужните количества ваксина, обясни Моллов. Това ги поставило в ситуация да се търси готова ваксина. Това е сред причините за прекъсване на първата процедура за доставка на ваксината и обявяване на втора. Втората процедура била с пряко договаряне и в този случай е канена само една фирма, с нея БАБХ са влезли в контакт. „Имали сме уверение, че може да бъде доставено необходимото количество в необходимия срок, с необходимите параметри на ваксината и след обявяването на втората поръка, след одобрението й от агенцията по обществени поръчки – обявяването за законосъобразност, ние сме предприели необходимите стъпки за максимално бързо доставяне на ваксината. Договорът беше сключен на следващия ден“, обясни Моллов. Той каза, че на 1 март е имало ваксина. Ваксинирането по план трябва да завърши в края на март. У нас съгласно системата за идентификация има 1 500 000 овце. Имаме дози за всички овце, каза Моллов, той посочи, че и говедата ще се ваксинират на втори етап. Броят на говедата е около 600 000.

Директорът на БАБХ е категоричен, че ваксината ще стигне за цялото полугодие. Огнян Донев обясни, че доставката на ваксини е поетапна. На въпрос дали има нотификация от ЕК за употребата на тази ваксина, Пламен Моллов каза: Очакваме я нотификацията, имаме устно потвърждение, че ще я получим.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране