10.12.2018 | 12:06
Фирма обвини военното министерство в нарушаване на Закона за обществените поръчки
Армията е без доставчик на храна от 3 години

Скандалът около храненето на военнослужещите се разраства. След като стана ясно, че обществената поръчка за фирма-доставчик към МО е блокирана отдавна, днес една от фирмите открито обвини министерството в нарушаване на Закона за обществените поръчки. От компанията „Чех Груп“, участник в процедурата, алармира, че МО няма право да поставя ограничения пред кандидатите относно региона, в който се произвеждат продуктите. По-рано, пред БиТиВи, вицепремиерът е военен министър Красимир Каракачанов обясн, че от МО искат да въведат изикване предлаганите храни да са само от български производителите.

Към момента процедурата за избор на доставчик и прекратена, според запознати, става въпрос за лобистки интереси.

От фирмата „Чех груп“ предупредиха: ако в условията на обществена поръчка бъде включено изискване за участие единствено на производители на храни от съответния регион, то това ще противоречи на принципа на равнопоставеност и недопускане на дискриминация и принципа на свободна конкуренция от Закона за обществените поръчки. По този начин ще бъде ограничено участието на всички търговци на хранителни продукти, както от България, така и от страните в ЕС, както и на всички производители, с изключение на производителите от съответния регион. Това заяви представител на ДЗЗД “Чех Груп“ и участник в прекратената процедура за храни на МО Йосиф Новосад по повод изказването на военния министър Красимир Каракачанов, с което даде заявка, че изхранването на БА ще се извършва само от местни производители.

Изрично в член 10, ал. 1 от същия закон е упоменато, че „кандидат или участник в процедура за възлагане на обществена поръчка може да бъде всяко българско или чуждестранно физическо или юридическо лице или техните обединения, както и всяко друго образувание, което има право да изпълнява доставки, съгласно законодателството на държавата, в която то е установено“.

Ние сме производители на мляко и млечни продукти, меса и месни продукти и независимо от това нашето участие в поръчката беше осуетено, с нейното прекратяване, коментира Йосиф Новосад, цитиран от Фокус.
Опитите да се лансират производители при методиките за оценка или критериите за допустимост бяха правени от МО за периода от 2004 до 2009. Това доведе до спечелване на съответните поръчки от същите участници, както в досегашната процедурата. Всички ние разкрихме производства, създадохме работни места и това продължава и към настоящия момент, но министърът или съветниците около него решават да върнат нещо, което е отречено от преди 10 години.

Подчертавам, че във всяка обществена поръчка могат да участват, както местни български фирми, така и чуждестранни, извършващи дейност на територията на ЕС, казва още Новосад. По отношение на цените, при които се доставят хранителните продукти, МО само беше определило максимална отстъпка в рамките на 10%, която може да оферираме от цените на САПИ. Независимо, какъв статут имаш, производител или търговец ти си длъжен да оферираш минимална цена до минус 10% от цената на САПИ.

Настоящата процедура, прекратена от МО не отчита необходимите количества и асортимент на поделенията крайни получатели, а единствено състезанието е, какъв процент отстъпка ще бъде офериран. Затова, всякакви промени в личния състава на въоръжените сили и промяна в тяхното местонахождение не влияят на оценката на кандидата. Тази методика министерството само си е измислило и три години по-късно решава, че не му е изгодно, без да се съобрази, че именно за този период ние като производители сме поддържали нашите предприятия и сме осигурили работни места, е позицията на фирмата.

От 2015 г. до днес всички военни хотели и военно-почивни домове извършват хранене в обектите си без да прилагат ЗОП, без да се съобразяват с изискванията на Закона за храните по отношение на проследяемост на качеството и безопасността им. Закупуват се храни от нерегламентирани доставчици и от такива, които нямат правно основание да извършват доставки в тези обекти. Голяма част от тези обекти са регистрирани по Закона за храните и подлежат на проверка от БАБХ. Защо досега нито един контролен орган не е установил нарушения при избора на доставчици? Защо тези, които са извършвали доставки не са били проверени?, питат още от „Чех груп“.

Късмет е, че до този момент няма натровени хора, но рискът за безопасността и здравето на клиентите остава. Липсата на контрол и проследяемост по цялата хранителна верига – от доставчик през кухните, подготвящи готова храна до крайния клиент представлява потенциална опасност за здравето на всеки военнослужещ, предупреждават от фирмата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране