12.07.2019 | 18:22
„Фолксваген“ е избрал Турция пред България за новия си завод
Анкара е отправила "неустоима" оферта

Германският автомобилен концерн „Фолксваген“ (Volkswagen) планира да построи новия си завод в турския град Измир.  На заседанието си в четвъртък бордът на директорите е предпочел Турция пред България, съобщава германското специализирано издание Automobilwoche, цитирано от „Ройтерс“.

Същото издание в края на юни твърдеше, че България е фаворит за завода на „Фолксваген“ в Източна Европа. Публикацията се появи дни след информация във водещото немско издание „Ханделсблат“, че „Фолксваген“ най-вероятно ще построи новия си завод в турския град Измир, но окончателното решение ще стане ясно до средата на юли.

И сега Automobilwoche не посочва източник на информацията си, но в нея се уточнява, че избраното място е близо до Измир, каквито бяха и предварителните отново неофициални данни за оглежданите площадки за изграждане на завода. Според друго германско издание – „Ханделсблат“, все още няма окончателно решение за избор на място за завода, но везните клонят към турция. Говорител на „Фолксваген“ заяви пред „Ройтерс“, че плановете са конкретизиране, но решението не е финализирано.

От доста време „Фолксваген“ търси място за нов завод за производство на модели от брандовете, които концернът притежава. Един от тях със сигурност ще е от марката „Шкода“.  По-късно днес германската компания ще даде пресконференция, на която официално ще обяви плановете си за сътрудничество с американската компания „Форд“, която вече има завод за автомобили в Турция. Имаше очаквания по време на пресконференцията да бъде съобщено официално и решението на надзорния съвет на „Фолксфаген“ къде ще бъде изграден новият завод на концерна. Тази тема обаче въобще не беше коментирана.

Към момента няма официални подробности за него. От месеци се твърди, че след обиколката през месец май на обекти в България и Турция – двете страни, които останаха на финалната права, турският град Измир е бил предпочетен. Пак тогава от „Фолксваген“ официално обявиха, че окончателното решение ще е ясно през есента. Причината е, че дори надзорният съвет на компанията да е взел решение за мястото, предстои то да получи одобрението и от страна на синдикатите, твърдят български правителствени източници.

Турция е отправила „неустоима“ оферта

Решението къде да бъде новият завод на Фолксваген е геополитическо. Единственото предимство на България е, че е член на ЕС и политическата ѝ стабилност.

Политическият риск обаче е бил неутрализиран от турския президент Реджеп Ердоган с неустоима оферта. Турция е обещала да изгради цялата съпътстваща инфраструктура около бъдещия завод на „Фолксваген“, а освен това е предложила теренът да бъде закупен изключително изгодно. Въпреки, че бъдещата инвестиция на „Фолксваген“ в завода се оценява на около 1.3 млрд. евро, според германски издания, България не може да си позволи това, защото ще бъде обвинена от ЕС в оказване на недопустима държавна подкрепа, твърдят те.

Турция печели и с факта, че е огромен пазар спрямо България. Населението на южната ни съседка е над 10 пъти повече от това у нас. Именно проблемът с работната ръка е бил едно от нещата, които са притеснявали германците, да изградят завода си у нас. Турски медии съобщават днес, че в новия завод се очаква да бъдат наети около 5000 души.

Един от най-големите козове за избора на Измир е, че той разполага с пристанище – второто по-големина в Турция, след това на мегаполиса Истанбул, твърдят български правителствени източници. Въпросът с порта е бил поставен от германското ръководство на компанията по време на посещението им в България при огледа на площадките през май. Това е станало при посещение на терена на Кремиковци край София. Като възможност се е разглеждало пристанището във Видин, но до него няма бърза нито шосейна, нито жп връзка. Едва преди дни българското правителство пусна търга за изграждането на скоростния път до Видин.

При решението за инвестицията не трябва да се подценява и огромното турско население в Германия, които са гласоподаватели, напомнят български правителствени източници.

Сътрудничеството с „Форд“

В полза на Турция е и фактът, че „Форд“, с които „Фолксваген“ ще си сътрудничат, вече имат свой завод в Турция. В петък официално „Фолксваген“ и „Форд“ обявиха плановете си за сътрудничество при разработването на автомобили с автономно управление, както и на електрически коли. Двете компании ще инвестират милиарди в тези два сегмента.

В контекста на задълбочаването на съвместната работа между „Форд“ и „Фолксваген“ „Ройтерс“ коментира, че освен да направи свой нов собствен завод в Турция, германската компания има намерение да използва и съществуващото производство на „Форд“ в страната. Американската корпорация произвежда ванове в Гьолджук.

Като част от сделката между двете компании „Фолксваген“ ще стане равноправен партньор в подразделението на „Форд“ за автомобили с автономно управление. То беше създадено през 2018 г., а американският производител обяви, че ще вложи в него 4 млрд. долара до 2023 г., но търси и външни инвеститори.

И други големи производители на автомобили, както и софтуерни компании създават обединения за разработването на автономни автомобили. „Хонда“ (Honda Motor Co) през миналата година стана инвеститор в подразделението на „Дженерал Моторс“ (General Motors Co), специализирано в този сегмент.

Компанията на гиганта Alphabet Inc (холдингът, в който се преобразува „Гугъл“) – Waymo, има споразумение с „Фиат Краслер“ (Fiat Chrysler Automobiles) и „Ягуар Ленд Ровър“ (Jaguar Land Rover). През юни „Фолксваген“ прекрати партньорството си със стартъпа за автономни автомобили Aurora. Няколко дни преди това от софтуерната фирма обявиха, че ще си сътрудничат с „Фиан Крайслер“. Стартъпът е в партньорство и с „Хюндай“ (Hyundai Motor Co) и китайската Byton.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране