26.09.2019 | 10:12
„Фолксваген“ окончателно избра Турция
Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент

Новият завод на „Фолксваген“ ще е в Турция. Решението вече е взето окончателно, пише немското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Според публикацията Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент, а договорите могат да бъдат подписани още идната седмица. Изданието се позовава на вътрешни източници в концерна и пише, че остава да се уточнят някои последни подробности от договора. Намираме се на последната права, сега остава само да доизгладим договора, споделил пред вестника източник от компанията.

Очаква се Надзорният съвет на „Фолксваген“ да обсъди темата и на заседанието си в петък, а следващата седмица вероятно ще бъдат изпълнени последните необходими условия и договорът ще бъде сключен. Според вестника и турската страна е сигурна, че договорът ще бъде подписан съвсем скоро.

От икономическа гледна точка тази инвестиция е 100% сигурна, казва Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците „Тайсад“. Той уточнява, че от другите кандидати за инвестицията накрая е останала само България, но в крайна сметка Турция е успяла. Канджа очаква инвестиция от порядъка на 1.2 до 1.5 млрд. евро.

Строителната площадка край Маниса, на 40 километра от Измир, ще бъде разположена на площ от два квадратни километра. Според Канджа сега се решавал последният открит въпрос: изкупуването на парцелите от техните собственици, включително няколко общини и един индустриален парк. Лобистът признава, че можело да се наложат и принудителни отнемания на парцели.

През 2018 година „Фолксваген“ беше най-продаваният автомобил в Турция, където бяха закупени 67 хил. фолксвагена и 21 хил. шкоди.

Алпер Канджа твърди, че когато „Фолксваген“ започне да произвежда в самата Турция, това ще бъде и ясен политически сигнал: „Това решение ще нормализира икономическите отношения между двете страни и ще им донесе двустранни изгоди.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране