30.03.2016 | 0:01
Фракингът предизвиква земетресения
7 млн. американци са заплашени от трусове, породени от хидравличното разбиване, предупреждават учени в САЩ

Около 7 млн. души, които живеят в централните и източните области на САЩ, са подложени на риск постройките им да пострадат поради хидравличното разбиване (фракинг), което може да предизвика земетресения. Това се казва в доклад на американския Институт по геофизика, който публикува първата карта с предупреждения за сеизмична активност. В нея е включена именно възможността за земетресения, предизвикани от човешка дейност. Те са резултат от агресивните технологии, използвани от петролната и газовата индустрия.

Щатите Оклахома, Канзас, Тексас, Колорадо, Ню Мексико, Арканзас, Охайо и Алабама са изложени на най-голяма опасност. Повечето от тези земетресения са слаби – с магнитуд до степен 3, но през 2011 г. в Оклахома имаше земетресение със сила от 5,6 степен, което се свързва именно с дейността фракинг.

В определени места е възможно да има разрушения както от природни земетресения, така и от хидравличните разбивания, пише още в документа. Тази техника позволява да се извлича газ и петрол чрез инжектирането на вода под голямо налягане в много дълбоки кладенци, под подпочвените води. В тези места опасността от земетресение е подобна на природните земетресения в Калифорния, където тази опасност е много висока.

Хидравличното разбиване позволява извличането на природен газ и нефт от скални образувания, които се намират дълбоко под повърхността на земята, на 1500 до 6100 метра дълбочина.
“Включването на сеизмични сътресения вследствие на човешките действия се увеличи сериозно в нашите преценки за рисковете в няколко части на САЩ”, подчерта Марк Петърсън, който отговаря за изготвянето на сеизмичната карта вследствие на хидравличните разбивания.

“През последните пет години Институтът ни регистрира мощни трусове и щети в 6 щата и тези земетресения бяха причинени в повечето случаи от хидравличните разбивания”, каза още Петърсън.

От документа става ясно, че за изминалите шест години има увеличение в сеизмичната активност. В периода 1973-2008 г. са отчетени средно по 20 земетресения с магнитуд над трета степен. Между 2008 и 2015 г. броят им се е покачил десетократно и годишно средно са били 318. Само през 2015-а са били регистрирани 1010. През август 2014 г. добивът на шистов газ по метода на хидравличното разбиване пък причини земетресение от 4,4 по Рихтер в Канада.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране