04.10.2019 | 1:39
Франция: Иде търговска война
Причината е решението на СТО да разреши на САЩ да въведат нови мита срещу ЕС заради спора между "Еърбъс" и "Боинг"

Решението на Световната търговска организация (СТО) да разреши на САЩ да въведат нови мита срещу ЕС заради спора между „Еърбъс“ и „Боинг“, заплашва да възпламени трансатлантическа търговска война, заяви френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер, цитиран от агенциите. Това стана, след като САЩ обявиха, че ще наложат мита на редица стоки от Европейския съюз на 18 октомври. СТО разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7.5 милиарда долара заради незаконно отпуснати субсидии на „Еърбъс“ от страна на ЕС. Решението е пореден етап от стария конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент „Боинг“. Администрацията на Тръмп публикува списък с европейски стоки, които може да бъдат взети на прицел. Сред тях са вината, сиренето, маслините и уискито.

„Ако американската администрация отхвърли ръката, протегната от Франция и Европейския съюз, се подготвяме да реагираме със санкции, които ще бъдат в рамките на СТО“, каза Льо Мер. Той все пак призова за постигане на споразумение след обявените от Вашингтон митнически санкции. ЕС би имал подобно право да се компенсира чрез свои мита, когато влезе в сила собственото им решение, но се надява да не се налага да прибягва до това, заяви говорителят на Еврокомисията Мина Андреева. „Все още сме готови и желаем да намерим справедливо споразумение, но ако САЩ решат да наложат разрешени противодействия, ЕС ще направи същото“, допълни тя.

Шотландските производители на уиски вече предупредиха, че работните места и инвестициите са в опасност, след като САЩ решиха да наложат 25% мита на тяхното едномалцово уиски, а Франция заплаши с ответни мерки. „Митата ще изложат на риск нашата конкурентоспособност и пазарния дял на шотландското уиски“, алармира в изявление главният изпълнителен директор на Асоциацията на шотландското уиски Карън Бетс. „САЩ са най-големият ни пазар, само за м.г. те са внесли шотландско уиски за над 1 милиард британски лири (1.2 милиарда долара)“, каза още Бетс.

Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация „голяма победа за САЩ“. Той си приписа заслугата за решението, въпреки че делото е заведено преди около 15 години. Би Би Си отбелязва, че догодина се очаква решение на СТО какви мита може да наложи ЕС на САЩ заради държавната помощ за „Боинг“.

Американският индекс Дау Джонс заличи почти 500 пункта след новината за налагането на новите мита от страна на САЩ срещу ЕС. Акциите в Азия също поевтиняха, като индексите в Япония и Австралия паднаха с по 2-3% в четвъртък на фона на нови търговски опасения. Борсите в Китай и Южна Корея са затворени заради честване на национални празници. Слабите данни за промишленото производство в САЩ отново засилиха опасенията на инвеститорите от рецесия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране