21.07.2015 | 19:03
Франция разруши с булдозери копторите на български цигани
Защо БХК и Красимир Кънев спят?

Близо 50 роми, предимно български, са били изселени тази сутрин от незаконен лагер на име “Лудост”, разположен на частен терен във френския град Бобини, съобщава уважаваният френски всекидневник Le Monde.

Ромите живеят в града от 2011 г., когато са се самонастанили на изоставения терен, а децата им ходят в местното училище. От януари тази година, от подобни лагери във Франция са били евакуирани близо 4000 роми. Според преподаватели от училище “Мария Кюри” положението на въпросните роми е драматично.

Полицията e пристигнала в лагера около 10: 30 ч тази сутрин. Земята е собственост на публично дружество. Седейки на тротоара с колички, куфари и чанти с лични вещи, изгонените семейства гледали как багер унищожава жилищата им върху частната земя, пише още изданието, като цитира репортер на AFP.

На място бяха дошли представители на Регионалната и междудепартаменталната дирекция за жилищна политика, за да предложат спешни решения на семейства, които са в най-уязвимо положение. Това е 44-ият ромски лагер, евакуиран в Сен Сен Дени от началото на годината. В този департамент през 2013 г. имаше 143 ромски лагера, а днес – само 46. В тях живеят 2400 роми.

У нас БХК, повече известен като циганския Хелзинкски комитет, учудващо спят за поведението на френските власти. Шефът на финансираната от Джродж Сорос организация очевидно няма намерение да подаде сигнал за “нарушаване на човешките права” на циганите.

1 коментар

  1. българка каза:

    БХК да не спи, а да действа. Дискриминирани са наши родни цигани. Какво отношение от европейците! Французите не се ли съобразяват с традициите на ромите, които у нас са над закона. Франция е с по-голям европейски стаж от България и смятам, че трябва да вземем пример.Щом БХК мълчи, значи е съгласен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране