09.06.2024 | 22:16
Франция се тресе! Марин Льо Пен размаза Макрон на евроизборите
Президентът свиква предсрочни парламентарни избори на 30 юни

Френският „Национален сбор“ нанася тежко поражение на центристката коалиция на президента на Франция Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент.

Крайнодясната партия на Марин Льо Пен събира над два пъти повече гласове от коалицията на държавния глава, сочат прогнозните резултати.  Листата на „Национален сбор“, водена от 28-годишния Жордан Бардела, получава 31,5% от гласовете в сравнение с 15,2% за коалицията на  Макрон, водена от неговата партия „Ренесанс“.

В речта си пред поддръжници Бардела заяви, че французите са „изразили желание за промяна“ и призова Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

„Еманюел Макрон е отслабен президент тази вечер“, каза той пред поддръжници и добави: „Безпрецедентната разлика между президентското мнозинство и водещата опозиционна партия тази вечер отразява рязкото отричане и отхвърляне на президента и неговото правителство“.

Резултатът е най-добрият, регистриран някога от „Национален сбор“ на избори във Франция.

Единствената утеха за управляващата партия е, че успя да запази второто място пред социалистите, които излизат трети с 13-14% от гласовете.

Резултатите са тежък удар за Макрон, който дълго време се представяше като опора срещу крайната десница в Европа и два пъти победи лидера на „Национален сбор“ Марин льо Пен на президентските избори.

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент, тъй като погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., когато Макрон не може да се кандидатира отново, а Льо Пен има огромен шанс да оглави Елисейския дворец.

Френският президент свиква предсрочни парламентарни избори на 30 юни, заради убедителното представяне на френската крайнодясна партия “Национален сбор” на европейските избори. Тя печели с 32,4 процента от гласовете, показва екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение и консултантската компания “Фидюсиал”, представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон “Ренесанс” с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия – “Плас Пюблик” с 14,3 процента.

Крайнолявата “Непокорна Франция” печели битката за четвъртото място с дясноцентристката “Републиканците”. Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още “Еколозите”, с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната “Реконкиста”, която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране