05.07.2019 | 0:01
Гаф: Путин закъсня с 50 минути за срещата с папа Франциск
Президентът е подарил икона с изображение на апостолите Петър и Павел

Президентът на Русия Владимир Путин се срещна днес с папа Франциск, ден преди пристигането във Ватикана на украински католически лидери, които ще обсъждат различни проблеми на страната си, и на фона на спекулации, че визитата му може да е прелюдия за първо папско пътуване до Русия, предаде Ройтерс.

„Благодаря Ви за времето, което ми посветихте“, каза Путин в края на 55-минутния разговор, подробности за който не бяха съобщени. Путин, който се е срещал с папа Франциск два пъти, пристигна с близо час закъснение за днешната аудиенция. Той закъсня с 50 минути за първата им среща през 2013 г. и с повече от час за втората през 2015 г., отбелязва Ройтерс.

След днешната срещата в папската библиотека в Апостолическия дворец, Путин и папа Франциск си размениха подаръци, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Президентът е подарил икона с изображение на апостолите Петър и Павел, както и диск с филма на Андрей Кончаловски „Грях“ за Микеланджело и илюстриран албум за лентата, а Светият отец – лично подписано Послание по случай Световния ден на мира 2019 г., възпоменателен медал за шестата година на своя понтификат, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, и офорт на Джузепе Вази от 1774 г., изобразяващ площада „Свети Петър“.

На медала е гравиран цитатът „Нищо не е загубено с мира. Всичко може да бъде загубено с войната“ от радиообръщението на папа Пий ХII от 24 август 1939 г.

По повод гарвюрата от 18 век, папата казал, че я поднася на Путин, „за да не забрави Рим“. Президентът обещал да и намери най-достойното място.

Руският президент се серщна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране