02.08.2019 | 12:30
„Галъп“: Доверието в Слави Трифонов е съизмеримо с това към Борисов
39 на сто са отговорили, че имат доверие на Трифонов, 41 на сто - не. 30% се доверяват на Борисов, а 54 на сто - не

Доверието в премиера Бойко Борисов и в Слави Трифонов е съизмеримо, сочат данните от изследователската програма „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“. 39 на сто са отговорили, че имат доверие на Трифонов, 41 на сто – не. 30% се доверяват на Борисов, а 54 на сто – не. Изследването е проведено по метода „лице в лице“ сред 833 души между 5 и 12 юли.

„Това при Слави Трифонов е преди всичко доверие в човек, който е стоял отстрани на политиката и е бил неин коректив, доверие в телевизионен водещ. А когато влезеш в политиката, започват да гледат на теб по съвсем друг начин и това доверие започва да се харчи”, коментира социологът от „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов пред Нова телевизия. „Данните за доверието в Трифонов са сравнително добри. Назад във времето са били и по-добри. Като че ли Трифонов малко изтърва времето”, коментира Симеонов. „В същото време явно си е направил сметка, че и традиционните партии са в упадък. Утре може да се окаже, че той става диспечер в политическия процес. От него може да зависи кой да е на власт”, допълни той.

Според Първан Симеонов от политическия проект на Слави Трифонов е естествено да се притесняват протестните, популистките, патриотичните формации. „Най-големият резерв на Трифонов са млади хора, протестно настроени хора, които биха гласували за пръв път. Това е и добра новина, защото има нова енергия. Това е и лоша новина, защото този тип избиратели са много непостоянни. Разбира се и БСП трябва да се притеснява, защото може да им отнеме донякъде монопола върху протестното и наказателно гласуване”, каза Първан Симеонов.

„ГЕРБ обаче също трябва да се притеснява. Типът на гласоподавателите на Трифонов са били и гласоподаватели на партии като ГЕРБ”, коментира социологът.
„Това, което Трифонов пропагандира, се харесва. Не е изключено да продължи да налага част от този свой дневен ред. Най-опасно за проекта на г-н Трифонов е да не надценят възможностите си, защото подобни проекти вече са виждани в България. Вярвам, че са измислили нещо, с което да са различни”, коментира Първан Симеонов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране