22.03.2016 | 20:55
Гарантирано от ГЕРБ: Шумно спряна поръчка тръгва отново, но на…двойна цена
Вместо 2,4 млн. лв., сега се Столична община дава 6 млн. лв. И Варна обяви отново отменения конкурс за "Златни пясъци"
Ефектът от пушилката със спрените обществени поръчки се оказа краткотраен. Два от отменените конкурси са обявени отново при същите или при още по-съмнителни условия, при това в общини, управлявани от ГЕРБ – София и Варна.
Ремонтът на площада около НДК е на път да бие всички рекорди заради постоянното си поскъпване. Насред кампанията на Борисов за отменяне на поръчки Столичната община спря търга си за ремонт на площада пред НДК с мотива, че има само един кандидат. Тогава стойността на ремонта бе 2.4 млн. лв.
Месец по-късно същият ремонт вече е драстично по-скъп – с прогнозна стойност 6 млн. лв. От тях половината са за основните дейности, а за другата половина от парите е записано, че общината може да ги даде на същата фирма по своя преценка, ако са необходими допълнителни дейности, съобщава в утрешния си брой в. “Сега”.
Според новата поръчка площадното пространство пред НДК е 12 500 кв.м и трябва да е ремонтирано до края на септември. Ще бъдат подменени настилката, бордюрите, стъпалата. Общината обаче сама ще осигури плочките за смяната, а от фирмата се иска само доставка и монтаж. Фонтанът с топките и стълбищата към подлеза на НДК ще имат нови парапети и осветление. Изградена трябва да е и дренажна система за зелени площи, както и хидроизолацията под целия площад.
Освен това в цената е предвидено и изграждане на две пешеходни пътеки – на бул. “Фритьоф Нансен” с кръстовището с бул. “Васил Левски” и на бул. “Витоша” с кръстовището с бул. “Скобелев”, както и перони на трамвайната спирка. Не е ясно как вдигането на цената до 6 млн. лв. отговаря на мотивите, с които беше прекратена поръчката – “с цел осигуряване на добра конкурентна среда чрез предоставяне на възможност на повече заинтересовани лица да участват в процедурата и евентуално да бъдат получени повече и по-изгодни офертни предложения”.
Отново е пусната и поръчката за пречиствателната станция в курорта “Златни пясъци” на община Варна. При нея стойността не е променена – прогнозната цена е 25 млн. лв. Съоръжението се прави по европейски проект, срокът е 29 месеца и кметството я възобнови бързо, за да не изтърве графиците.
“Не можем да правим промяна в стойността, тъй като тя е одобрена от управляващия орган на оперативна програма “Околна среда” с одобрен идеен проект и окончателен доклад за първия етап. Има изготвена план сметка с одобрени показатели”, заяви чрез пресцентъра на общината Златка Танева, ръководител на проекта за строителството на станцията. От община Варна обясниха след намесата на Борисов, че в конкурсната документация е имало разминаване по отношение на изискванията за минимално съдържание на сухо вещество в утайката – на едно място параметърът бил 20%, на друго 22%.
“Това изискване пряко влияе на единия от критериите, които възложителят е заложил като показател в методиката за оценка”, обясни кметството и уеднакви документите. Точно тази поръчка даде финансовият министър Владислав Горанов като пример, че искат всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон за обществените поръчки. Законът влиза в сила на 15 април.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране