09.07.2015 | 14:57
Гърците писнаха: Европа иска насилствено да ни “българизира”
Срещата в неделя е свикана, за да бъде унизена още повече Гърция, твърдят от СИРИЗА
Първият зам.-председател на гръцкия парламент от СИРИЗА Алексис Митропулос описва в мрачни краски ситуацията в Гърция, като направи сравнение с България. Той смята, че кризата е резултат от жестоките искания на кредиторите.”Ние сме в трагична ситуация…дилемата, която кредиторите, за жалост, са сложили на масата, е или насилствена българизация на гръцкото общество, или излизане или прекратяване на отношенията с нас”, каза пред телевизионния канал Мега заместник-председателят на паралмента.  Той добави, че срещата на 28-те в неделя е свикана, за да бъде унизена още повече Гърция и за да бъдат сплашени държавите-колонии, които са извън еврозоната.

“Нещата са изключително трудни, в никакъв случай аз не съм “за” излизане на Гърция от еврозоната, дори и в състояние на фалит”, каза още депутатът, като призовал премиера Алексис Ципрас да воюва по възможно най-добрия начин за своя народ.На риск от бедност или социална изолация са изложени 37,6 на сто от гърците на възраст от 18 до 64 години, съобщи междувременно в. “Вима”, като се позова на статистическата служба на страната ЕЛСТАТ. Изнесените от нея данни показват, че тенденцията на обедняване расте от 2010 година насам.

Детската бедност възлиза на 25,5 на сто, а рискът от бедност сред хората на възраст над 65 години се изчислява на 14,9 на сто. ЕЛСТАТ алармира, че населението в Гърция, изправено пред риск от бедност или социална изолация, възлиза на 3 884 700 души.

В същото време Атина удължи банковата ваканция до края на седмицата. Всички гръцки издания съобщават за нови огромни опашки от пенсионери пред банките, след като финансовото министерство вдигна лимита и постанови да се дават на гише по още 120 евро на пенсионерите без банкови карти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране