26.01.2019 | 0:01
Гърция призна Република Северна Македония
С този акт се слага край на 27-годишен спор на Балканите между двете държави

Парламентът на Гърция ратифицира Преспанското споразумение с Македония, съобщават световни агенции.

Споразумението предвижда промяна на името на македонската държава на Република Северна Македония. С този акт се слага край на 27-годишен спор на Балканите между двете държави.

След бурни тридневни дебати гръцките депутати ратифицираха спорната сделка. 153 депутати в 300-местния парламент гласуваха за ратифициране на договора. 146 законодателите гласуваха „против“. Един депутат се въздържа.

Управляващата партия СИРИЗА има 145 депутати в 300-местния парламент, което означава, че осем депутати от опозиционни партии са подкрепили правителството.

Председателят на парламента Никос Вуцис определи гласуването като „историческо“. Той разкри, че дебатите са продължили повече от 38 часа – най-продължителните в съвременната история на Гърция. Дебатът е бил по-продължителен дори и от разискванията за международните спасителни програми, пише „Катимерини“.

Македония ратифицира споразумението на 11 януари.

Споразумението беше подписано край граничното Преспанско езеро от премиера на Гърция Алексис Ципрас и македонския министър-председател Зоран Заев на 17 юни 2018 г. Сделката открива пътя на Северна Македония към НАТО и ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране