21.05.2016 | 1:23
„Газпром“ заобикаля санкциите с помощта на $1 млрд.
Специален плавателен съд ще прокарва газопроводи навсякъде

На фона на санкциите, „Газпром“ започна да предприема реални действия за понижаване на технологичната си зависимост. Компанията официално съобщи за получените възможности за строеж на „Северен поток-2“ в сътрудничество с европейска компания.

„Газпром“ получи специален плавателен съд „Академик Черски“, който е снабден с кран за полагане на тръби за газопровода, съобщи на пресконференция на 19 май зам.-председателят на държавното монополно предприятие Виталий Маркелов. „Газпром“ построи съд за полагане на тръбите и за работа на шелфа – той е универсален“, каза той. Същият съд ще бъде използван и за работа на шелфа Сахалин.

Машината за полагане на тръби е рядка техника – в света има не повече от 10 подобни съоръжения. До този момент всички големи подводни газопроводи на „Газпром“ бяха строени от западни изпълнители, като най-голям обем поръчки получи италианската Saipem, работила по „Син поток“ и „Северен поток“. В условията на санкции и огромно политическо съпротивление от страна на САЩ и ЕС, плановете на „Газпром“ да създаде обходни спрямо Украйна газопроводи през Балтийско и Черно море, отсъствието на мощности за полагане на тръби би могло да попречи на завършването на проектите.

По данни на изданието „Комерсант“, съоръжението за полагане на тръби може да бъде използвано в строителството на „Северен поток-2“. „Потенциално то може да бъде използвано в процеса на строителство на „Северен поток-2“, но комплексната работа по тръбопровода изисква наличието на хора, технологии, компетенции, лицензи и допълнително оборудване. Самият „Газпром“ говори повече за шелфово използване на уникалната техника. Затова за поставяне на тръбите по дъното на Балтийско море в една или друга степен ще бъдат привлечени чужденци“, каза пред „Взгляд“ президентът на Националната асоциация на нефтогазовия сервиз Виктор Хайков.

В „Газпром“ и консорциума „Северен поток-2“ не коментираха информацията. Търгът за изпълнение на дейностите по полагане на тръбите за газопровода вече е обявен, изпълнителят вероятно ще е ясен в края на годината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране