08.07.2024 | 14:37
Гей истории във Франция: Макрон не прие оставката на Габриел Атал
Президентът иска премиерът да гарантира стабилността на страната

Президентът на Франция Еманюел Макрон (който е скрит гей)  помоли министър-председателя Габриел Атал (открит гей) да остане на поста си „засега, за да се гарантира стабилността на страната“, съобщиха от президентството.

Макрон „му благодари за това, че е ръководил кампаниите“ на неговия центристки алианс за европейските и парламентарните избори“, се казва в съобщението, предаде АФП.

Оставката идва и само няколко седмици преди началото на Олимпийските игри в Париж, които са важна демонстрация на позицията на Франция на световната сцена.

На парламентарните избори във Франция центристкият съюз на Макрон остана на второ място след левия съюз „Нов народен фронт“ (ННФ). Резултатите бяха голямо разочарование за крайнодесния „Национален сбор“ (НС) на Марин льо Пен. Десницата заемаше първото място на първия тур.

Франция е в задънена политическа улица. Бързо сключеният ляв съюз победи крайната десница, но не успя да си осигури мнозинство.

Във френския парламент има 577 депутатски места. Лявата коалиция вероятно ще заеме 182 от тях. Партията на Еманюел Макрон – 168, а „Национален сбор“ на Марин льо Пен – 143.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране