05.06.2019 | 17:44
Георги Марков: Победата на ГЕРБ е подаръкът ни за 60-ия юбилей на Бойко
БСП направи комедия от грешки, които може да влязат във всеки учебник по политология

Европейските избори донесоха промяна в разпределението на силите в европарламента. Традиционните ЕНП и ПЕС няма да могат да управляват ЕС така, както досега, и ще трябва да водят тежки преговори за включването на трети коалиционен партньор.  Кой спечели и кой загуби от тези избори, какво е бъдещето на Европа и ЕС, грандиозен ли е успехът на националистическите и популистки партии и движения, дойде ли краят на Емануел Макрон, преди още приказката му да е започнала, и кой ще наследи Жан-Клод Юнкер начело на Комисията? С какво ГЕРБ спечели евроизборите и защо се провали Корнелия Нинова? За коментар по всички тези въпроси потърсихме депутата от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

Ивайло Атанасов, „Ретро“

– Г-н Марков, въпреки тежкия скандал с „Апартаментгейт” ГЕРБ постигна съкрушителна победа на изборите. Това лична победа на Борисов ли е?

– Разбира се, че е голяма победа за Борисов. За мен това е нашият подарък, на нас, гербаджиите, които гласувахме за него, за 60-годишния му юбилей, който е буквално след дни. Разбира се, обаче трябва да добавя и ролята на Цветанов – през всичките тези години той изгради безупречни структури на ГЕРБ, което е много трудоемка и нелесна работа. Аз съм от тези хора – и да падне някой, продължавам да го уважавам и да ценя качествата му.  Считам, че БСП направи комедия от грешки, които може да влязат във всеки учебник по политология. Да напуснеш парламента и да се лишиш от парламентарен микрофон, без кауза, защото машинното гласуване не е кауза, е голяма глупост. Да си самовнушиш, че Йончева има харизма и може да доведе след себе си вълна анти-ГЕРБ, си е направо глупост.

– Какви са другите причини Нинова да се провали така тежко?

– В БСП има големи различия между шефа на ПЕС Сергей Станишев и Нинова. Нинова реши да следва политиката на Вишеградската четворка и неслучайно се срещаше с вишеградските социалисти. Това е политика на национална идентичност, антимигрантска, анти-гей браковете и т.н. И затова тя се обяви, според мен правилно, срещу Истанбулската конвенция, пакта за миграция… Г-н Станишев, няма как, като шеф на ПЕС публично каза: Ние, социалистите, не можем да сме срещу гей браковете, не може да сме срещу миграцията и не може да защитаваме Орбан.

Моят съвет към БСП като доайен в това Народно събрание е БСП да не влизат в парламента. Защото се видя, че парламентът и без тях може. Да се качат на Бузлуджа и да направят дълъг и многомесечен анализ. Защото имат склонност непрекъснато да търсят вината за загубите не в себе си, а в машинното гласуване, в секционните комисии, в социологическите агенции и т.н. Те трябва да си зададат простия въпрос: Как стогодишна партия беше бита на кметски избори от Бойко Борисов със 70 на 30, без да има партия, само с един Цветанов. Тогава нямаше машинно гласуване, а и да имаше – беше все тая, в секциите Бойко нямаше ни застъпници, ни нищо. Тоест БСП е склонна да търси винаги грешките в друг, а не в себе си. Сега получиха урок, който трябва дълго време да анализират. Бойко обиколи страната и показа какво е направил. А всичкото, което той е направил, те не направиха. Това им е големият проблем.

– А как ще коментирате ожесточената, истерична  предизборна кампания, която водиха БСП?

– По-просташка кампания от тази на БСП през тия 30 години демокрация не съм виждал. През цялото време Йончева наричаше ГЕРБ банда. И толкова е заслепена от омраза, че не вижда, че шефът на „бандата” само преди една година прие 34-ма премиери и направи безпрецедентната среща ЕС и Западните Балкани. Понеже винаги ми казват, че много хваля Бойко, сега ще кажа как го хвалят западните и балканските лидери: Заев, премиерът на Македония казва:  Без Бойко договорът ни с Гърция нямаше да е факт. Давам му моя медал; Ципрас: Бойко, ти можеш да председателстваш ООН; Орбан: Бойко, ти заби брадва в дебело дърво. Желая ти успех; албанският премиер Еди Рама: Бойко, ти си Меркел на Балканите. А само преди две седмици на срещата на Меркел със страните от бивша Югославия по повод конфликта Сърбия – Косово тя изрично посочи заслугите на Борисов и ролята му за интеграцията на Балканите към Европа. А френският президент Саркози му каза: Ти си роден победител, искам да съм като теб.

– Преди изборите вие многократно предрекохте пред нас, че ще има криза на традиционните системни десни и леви партии от ЕНП и ПЕС, както и възход на т.нар. популисти и зелени. Какъв е коментарът ви след ясните вече резултати? Според лидера на ПЕС няма националистическо цунами, въпреки че националистите подобряват резултата си.

– Политическо дясно цунами няма в Малта и в някои други страни. В други обаче има, и то какво: в 55-милионна Великобритания партията на Найджъл Фараж буквално размаза традиционните лейбъристи и консерватори, взимайки 34%. Лейбъристите го докараха до комичните 16%, а консерваторите паднаха под 10%. Маргарет Тачър сигурно ще се обърне в гроба!

В 66-милионна Франция Марин льо Пен победи Макрон. Дясната партия от ЕНП „Републиканци” на бившите президенти Жак Ширак и Никола Саркози го докара до жалките 8%, а социалистите на великия Франсоа Митеран се сгромолясаха на 6% – можем да кажем, че почти починаха.

В 60-милионна Италия „Лигата” на Салвини ги разби с 34%. Радвам се, че Берлускони влезе като представител на ЕНП, но той има едва 8%. Зле са и социалистите – те са на близо 15% след „Лигата”. Ще отбележа, че сестринската партия на Салвини – „Италианско братство” на Джорджия Мелони, също влиза в европарламента. Ще завърша с още една от големите страни – Полша, с близо 40 милиона души население, където Качински ги разби с над 40%, а социалистите са гроги.

Говорим за страни с общо население 220-230 милиона. Очевидно се задава нов християнски десен алианс. Това не са националисти и популисти, а християнски политици, искайки да защитят християнския облик на Европа. Ако те са популисти и националисти, то тогава ме пишете и мен към тях!

– А какво ще кажете за Германия? Меркел спечели, но с под 30%?

– Да, партията ХДС и нейните партньори от Бавария ХСС спечелиха, но само с 28% – най-ниският им резултат от Втората световна война – с близо 10 пункта по-слабо от предишния евровот. Социалистическата партия буквално се сгромоляса на трагичните за Германия 15%. В Германия зелените изсмукаха социалдемократите като прахосмукачка. В Западна Европа има зелена вълна! Горката Европа, ако ще я управляват зелени… Аз съм доволен, че „Алтернатива за Германия”, след като в Бундестага има 100 депутати, има депутати и във всички провинции на Германия, направи двуцифрен резултат и влезе в европарламента.

– За първи път ЕНП и ПЕС няма да имат общо мнозинство в европарламента – дават им 180, респективно 150 депутати. Националистическите партии ще имат ли обща парламентарна група?

– Резултатите, дадени засега от Брюксел за ЕНП и ПЕС, са преувеличени. Извадете от 180-те депутати на ЕНП 13, които има Орбан, и само това е достатъчно да разберете, че ЕНП ще има под 170 депутати. Тези 13 депутати, които Орбан извоюва като най-добър резултат в Европа от 52,3%, няма как да се броят – той  е замразен и е във фризера на ЕНП. Радикалната десница, за която говорите – „Националният сбор” на Льо Пен, „Лигата” на Салвини в Италия, „Алтернатива за Германия”, партията на Фараж в Англия, на Качински в Полша, „Форумът за демокрация” и Партията на свободата в Холандия, Партията на свободата в Австрия, датската Народна партия и белгийската десница, със сигурност ще си сътрудничат. Аз не считам, че те обезателно ще правят интернационал, но ще са единни по общите теми, които ще се поставят в европарламента – бъдещето на Европа, християнска или християнско-мюсюлманска Европа, „Не” на мигрантите, „Да” на традиционния брак и силен ЕС, но от национални държави, защото очевидно проектът „Съединени европейски щати” няма да се състои. Вижте вишеградците – нямат председател, нямат секретарки, нямат офис, но се движат много добре – и в икономиката, и най-вече в запазване на етнически хомогенния и християнския характер на своите страни.

– Казвате, че най-големият победител е Виктор Орбан с 52,3%. А кой е големият губещ?

– Френският президент Емануел Макрон, който загуби знаково от Льо Пен. Макрон имаше амбиции да бъде водач на Европа, да направи европейско движение „Прогресистите”, което ще победи Качински, Орбан и Салвини. Както обаче се вижда, последните спечелиха много мощно в своите страни, а той загуби. Движението „Прогресисти” не се състоя. „Жълтите жилетки” му взеха акъла. Но за мен по-страшни са „Черните жилетки”.

Моля ви, напишете с големи букви – НА ЛЕТИЩЕТО В ПАРИЖ ХИЛЯДНА ТЪЛПА ОТ „ЧЕРНИ ЖИЛЕТКИ” СКАНДИРАШЕ „ФРАНЦИЯ НЕ Е НА ФРАНЦУЗИТЕ! Е, хайде – честито! Неслучайно за една година във Франция има над 1000 посегателства над християнски символи. За мен, без съмнение, „Нотр Дам” беше умишлено запалена. Бившият вътрешен министър Жерар Колон каза, че Франция не е на девет планини от гражданска война, тъй като християни и мюсюлмани засега вървят заедно, но не е сигурно, че това ще продължи.

Макрон е прав в едно. Трябва да има широк дебат в ЕС. ЕС няма алтернатива, но не в този вид.

– Кой според вас ще оглави Европейската комисия – Тимерманс или Вебер?

– Нито един от двамата няма шанс да спечели. Тимерманс е политик, когото ненавиждам, защото е изключително близък на Сорос и повтаря неговите безумия да свикнем с многообразието. Той натискаше и БСП, и българското правителство да приемат Истанбулската конвенция и джендър идеологията. Днес в България каки от комитета „Гревио” щяха да тичат с пълен имунитет из нашите училища и да облъчват нашите деца в джендър идеологията. Родителите щяха да ги погнат, както и футболните фенове, да ги бият с тояги. Гордея се, че гласувах против Истанбулската конвенция! Това гласуване ми стига за цял живот! Това стресна Бойко и той я спря, а след това Конституционният съд я кремира.

Либерални западни медии крайно непочтено дадоха данни от екзитпола само от Холандия, че Партията на труда на Тимерманс печели, а не дадоха, че партията „Брекзит” печели в Лондон. Но вижте – партията на Тимерманс е със скромните 18% в Холандия и от близо 30 евродепутати вкара едва 5 – по-малко от тези на нашия Бойко.
Що се касае до Вебер, както Орбан каза, разликата му с Тимерманс е само физическа. Орбан няма да го подкрепи, нарече го брюкселски баварец, защото баварски баварец никога няма да гласува срещу Унгария – страната, съборила първата тухла от Берлинската стена. Полша също няма да го подкрепи, както Италия и Англия. Макрон също е против. Ще се търси друг кандидат извън тези двама.

– А кой ще е този кандидат?

– Според мен ще се търси компромис и в сложната патова ситуация с най-голям шанс може да се окаже Ангела Меркел. В петък Орбан даде, според мен неслучайно, интервю в известния германски вестник „Билд”, където той каза, че в момента, в който Меркел е казала, че се оттегля, Европа е станала на автопилот, няма лидер и добави: „Харесва ли ни, или не, без силен лидер от Германия Европа няма да може да върви напред”. Той каза, че тя е боец, прескочил много препятствия и не вярва да се оттегли, докато не го види с очите си. Разбира се, всичко това е моя интерпретация.

– Какво ще стане с ЕНП? Ще остане ли Орбан в партията?

– В известния унгарски вестник „Магияр немзет” на 6 май, Гергьовден, дадох интервю, което, за моя гордост, беше най-четено 4 дни. В него аз препоръчах на Виктор Орбан да напусне ЕНП, защото ЕНП се е социалдемократизирала.

Не е ли смешно, приятели от ПИК, че Радан Кънев гони героя, изгонил съветските танкове и спрял ислямските нашественици, Виктор Орбан? Горката ЕНП! Та тя е с Кънев, а не с Орбан.

Прочее, на срещата в Мюнхен на ЕНП точно преди изборите, на която беше и нашият премиер, се видя нещо много жалко. Към неделя ЕНП имаше само четирима премиери – Меркел, Борисов, Курц и Пленкович в Хърватия. Забележете – и четиримата управляват в коалиция, а не самостоятелно. След евроизборите те останаха трима, тъй като в понеделник Курц беше свален – нещо, което не се е случвало с вот на недоверие в страната от Втората световна война.

Скандалът и постановката с Щрахе не дадоха очаквания резултат. Партията на свободата в Австрия, както се и видя от изборите, загуби само 2%, а за в бъдеще ще стане по-силна, защото на мястото на Щрахе застана един изключително харизматичен лидер – Хофер, който беше кандидат за президент и получи изумителните 49,9%.
ЕНП трябва сериозно да се замисли каква е разликата между християндемократите и социалдемократите в Германия. Който намери такава разлика, трябва да вземе Нобелова награда.

1 коментар

  1. Алексей каза:

    Перезвоните мне пожалуйста 8(812)747-16-80 Алексей.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране