26.02.2015 | 9:16
Георги Първанов подава оставка заради дълга
Искам да се извиня на избирателите на АБВ, заяви той

Георги Първанов заяви, че решението на АБВ да подкрепи дълга от 16 млрд. лв. е било сериозна грешка и той ще подаде оставка. Ще се оттегли и цялото ръководство.

Вчера с гласовете на ГЕРБ, РБ, АБВ и ДПС и БДЦ парламентът одобри и на първо, и на второ четене ратификацията, свързана с емисия от 8 млрд. евро дълг.  Първоначално от партията на Първанов обявиха, че няма да подкрепят дълга, но след това промениха решението си.За промяна в позицията на АБВ роля изиграло и изказване на вицепремиера и социален министър от тяхната партия Ивайло Калфин, който намекна за оставка, като предупреди, че ако заемът не бъде взет,  не вижда с какво ще е полезен в кабинета.В интервю за Нова телевизия тази сутрин лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че иска да се извини на избирателите заради промяната в позицията на партията и обяви, че ще подаде оставка на първия национален съвет.  „Като израз на достойнство от моя страна, ще поставя своята оставка пред Националния съвет и пред Конференцията на първото заседание”, заяви Георги Първанов.

Оставка ще подаде и цялото ръководство на АБВ пред Националната конференция на партията през април, съобщиха за bTV от ръководството на партията. Решението е било взето в сряда вечерта след гласуването на външния дълг.

По думите на Първанов ситуацията е много сериозна и по-голямо изпитание за политическите партии в този момент няма.  „Парламентарната ни група, може би заради лошата комуникация между нас, е решила в 12 без пет, да подкрепи дълга. Това е станало въпреки мен. Оценявам това гласуване на парламентарната ни група като сериозна политическа грешка”, заяви Първанов.

Той допълни, че не вярва на думите на финансовия министър, на които е повярвала парламентарната група на АБВ. „Редуциране на дълга няма да има. Ще се теглят 16 млрд. и нито цент по-малко. Това обещание беше дадено, само за да създаде алиби три парламентарни групи да подкрепят този законопроект”, убеден е Първанов.

Съпротивата на АБВ (и на ДПС) бе преодоляна след обещание на министъра финансите Владислав Горанов поне 2 милиарда лева от направения разчет да не се налага да бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг.

По думите на Първанов парламентарната група все пак остава единна. Той отхвърли информациите депутати да са били заплашвани с изключване от партията.  Георги Първанов заяви, че е крайна мярка да поиска Ивайло Калфин да напусне поста си в кабинета, но ако не може да се справи, не е изключено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране