23.04.2021 | 21:18
ГЕРБ бълнува „Костинброд 2“ в акция на Манолова в „Булгартрансгаз“
ГЕРБерите искат оставката й като председател на Комисията по ревизия

Вероломно нахлуване в държавно дружество, цирк и „енергиен Костинброд“ – така представители на ГЕРБ определиха днешното посещение на председателя на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова и депутати днес в държавното дружество „Булгартрансгаз“.

Манолова (Изправи се! Мутри вън!) и още четирима членове на комисията от нейната група, както и „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП посетиха централата на компанията с намерението да изискат документи за строителството на газопровода, продължение на „Турски поток“ през българска територия. Посещението беше обяснено с това, че дружеството не откликнало да предостави исканата документация в кратък срок, докато част от задачите на комисията са да провери как са похарчени 3 млрд. лв. за изграждането на тръбата, която служи за пренос на руски природен газ към Сърбия.

„Ще поискаме оставка на Манолова и ще настояваме да се гласува тежка неадекватност и невъзможност за изпълнение на задълженията й, това е пълен абсурд“, заяви Тома Биков, който заедно с Дани Каназирева е представител на ГЕРБ в комисията. И двамата твърдят, че не са били поканени да посетят „Булгартранстаз“.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова добави, че ще има обстойна проверка за допуска на депутатите в сградата и какви пропуски са им издадени. Ако намерим основание, ще сезираме компетентните органи, каза Петкова.

Във видео, излъчено във „Фейсбук“ Манолова обяснява, че в „Булгаргаз“ са били поканени да дойдат по 1 представител от всяка парламентарна група, но не всички са се отзовали. Вчера комисията е поискала документи от всички обекти, включени в т. нар. стартов списък, набелязан от нея. За газопровода комисията иска да изясни как е проведена поръчката, как е осъществен подборът на изпълнителите, дали цените са съответни и дали разрешенията за строителство не са издадени постфактум. Изпълнителният директор на дружеството пък обяснил, че документацията е само на хартия и не може да я предостави в кратък срок. Според Петкова обаче, така проверяващите целят да „разпространяват“ поверителните документи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране