23.02.2019 | 9:55
ГЕРБ, БСП и ДПС в спор за Изборния кодекс и управлението на страната
Според Цветат Цветанов, правителството на ГЕРБ не зависи от ДПС

Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ; Корнелия Нинова – лидер на БСП; Мустафа Карадайъ – лидер на ДПС, в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ

Водещ: Сега ние отиваме в голямата политика. Как постъпи ГЕРБ с редакцията на изборните правила с преференциите, това напред-назад, при нас е Цветан Цветанов – председател на парламентарната група на ГЕРБ. Добър вечер.
Цветан Цветанов: Добър вечер.
Водещ: Кой сбърка, г-н Цветанов, вие ли?
Цветан Цветанов: Първо да кажа, че голямата политика, както направихте анонс, тя кореспондира и с проблемите на хората в най-малките населени места. Така че политиците, които правят голямата политика, те не са нещо по-различно, които са в малките населени места.
Водещ: Категорично.
Цветан Цветанов: Що се касае до това, което задавате като въпрос, за преференциите, аз смятам, че ако всички бяха наясно с фактите, надали щяха да се изграждат подобни твърди позиции, които да противопоставят обществото. Защото ако погледнем реално и имаме памет, ние ще си спомним, че страната ни е приела партийната пропорционална система за избори след Великото Народно събрание. За първи път преференцията се въвежда от сега действащата опозиция – БСП, 2007 година, забележете, с 15% праг, и тази преференция не е в състояние да получи необходимия ефект от т.нар. „пренареждане“, за което в момента алармира БСП. Само да кажа, че ГЕРБ е партията, когато направихме преференцията да бъде 7%, за да може действително да има и някаква възможност за пренареждане на партийните листи. Само секунда. Само да кажа, че фактите са и в европейски план – 10 държави в Европейския съюз имат затворени пропорционални системи, където няма възможност да се прави преференция. В 5 от тези допълнително, други 5 държави, които са въвели преференция, има тежест на мандата. Това е преференцията, която важи за националните избори. Тук искам да кажа категорично това, което направи ГЕРБ, е да може действително да спрем с всякаква възможна спекулация и оборването на нашите политически опоненти, че всъщност ние сме отнели изборни или демократични права.
Водещ: Аз разбирам, само че това…
Цветан Цветанов: Само да кажа, че никой не е нарушено конституционното право с избора, който направихме в българския парламент. И мога да кажа, че това, което имаме днес като позиция, да, ние действително сме променили позицията от гласуването, което направихме в пленарна зала, но това смятам, че не е нещо, което трябва да бъде укоримо.
Водещ: Аз имах предвид по-скоро друго: ГЕРБ често дава на заден след спорни решения. Не е ли така? Въпросът е дали за първи път това сега няма да се окаже зле за вас? Защото май всички са ви сърдити. И тези, с които се разбрахте преди това, и тези, които протестираха, и другите, които се уплашиха, и четвъртите, и петите.
Цветан Цветанов: Нека първо да направя едно уточнение. Това, което направи ГЕРБ, е да ревизира позицията си за гласуването на второ четене в пленарна зала. ГЕРБ за всичките тези години е имала възможност да ревизира много от решенията си, които са били гласувани и след това сме имали ревизия на това гласуване. Само да кажа, че в политиката не можеш да правиш законодателство на инат. И тук мога да кажа, че за да правиш законодателство на инат, това означава, че имаш някакви тесни партийни или някакви други интереси, но мога да кажа, че за да правиш законодателство на инат, това е позиция на БСП, които доказаха с решението си да излязат от българския парламент.
Водещ: Добре, договорихте ли се с ДПС и за какво преди прочутото гласуване?
Цветан Цветанов: Разговорите, които се водят между парламентарните сили в българския парламент, независимо дали са управляващи или опозиция, нека да кажем, че това е функция на Народното събрание и функция на народните представители да разговарят и с опозицията. Ако някой тълкува, че разговорът, който ние водим по дадени законодателни пакети…
Водещ: Е договорка.
Цветан Цветанов: … било то с ДПС или с БСП като част от опозицията, е престъпление, смятам, че това е неразбиране на функцията на народния представител и начина, по който функционира една парламентарна република.
Водещ: Ама не казахте ли вие, г-н Цветанов, че от ДПС зависи съдбата на кабинета?
Цветан Цветанов: Вижте, нека първо да кажем какви са реалностите днес. 2017 година ние направихме коалиционно споразумение с „Обединени патриоти“, ние нямаме пълно мнозинство, за да имаме комфорта да взимаме решенията и в общи линии да имаме принципни позиции, които в една или друга посока да не бъдат променяни. Това, което е изключително важно е, че ние направихме една коалиция и знаете че форматът на тази коалиция изисква и много постъпки, които сме направили, когато сме подписали това коалиционно споразумение. Имаме ясно изразена управленска програма, която се спазва и ние нямаме никакви различия с „Обединени патриоти“. Има обаче случаи, в които ние се нуждаем от така наречените „плавни мнозинства“, за да защитим целите, които ние сме си поставили във всичките тези години като управляващи и мога да дам за плоския данък, което знаете че е политика, която е заложена от БСП 2008 г. Сега в момента те са направили няколко пъти опити за премахването на плоския данък, но ние знаем че плоският данък е възможност за повече млади български граждани…
Водещ: От Тройната коалиция. Не само от БСП, а от Тройната коалиция.
Цветан Цветанов: …да, от Тройната коалиция.
Мустафа Карадайъ: Плоският данък е идея на ДПС. Ще го коментираме след това.
Цветан Цветанов: Да. Аз мога да кажа, че ето в отстояването на плоския данък ние винаги водим разговори и с ДПС, и смятам че това нито е престъпно, дори мога да кажа, че ние като парламентаристи трябва изграждаме тази парламентарна култура на взаимно уважение и чуване на различното мнение.
Водещ: Т.е. не от ДПС зависи съдбата на кабинета? Така ли?
Цветан Цветанов: Зависи от всички парламентарни групи. Защото всеки един от нас трябва да допринася за авторитета на парламентаризма, на парламента и разбира се, когато си в управление, ти трябва да правиш законодателство, да правиш действия и решения да взимаш, които все пак да кореспондират с реалността. А знаете че в тази сложна конфигурация, която имаме, ние все пак залагаме на стабилността на страната и мога да кажа, че ето резултатът от това, че и ДПС вече възприеха друг подход, влизайки в пленарна зала не се регистрират. Трябва да ви кажа, че това доведе до отстъпление и отсъствие на български народни представители в международни форуми поне от парламентарното мнозинство. Асамблея на НАТО, ОСССЕ, ПАСЕ и други парламентарни измерения, които са свързани както с председателството на съответната държава, която председателства ЕС и всички други форуми, които са свързани по определени секторни политики.
Водещ: Господин Цветанов, бъдете в момента пределно искрен – добре ли е за българската политика, това че БСП е вън от парламента? Не е ли това проблем и за вас?
Цветан Цветанов: Разбира се, че не е добре, когато една политическа сила напуска парламента. Но тук нека да бъдем и искрени, че БСП вече правят трети опит за излизане, но те всъщност не излизат. Те просто не участват и не упражняват правата си да работят за техните избиратели, изпратени тук в българския парламент.
Водещ: Предизвиквате ги да излязат ли?
Цветан Цветанов: Не. Това, което мога да кажа е, че от егоистична гледна точка, може би за нас в момента тази седмица беше изключително комфортна. Но нека да говорим сериозно, аз смятам че нормалният парламентаризъм е когато опозицията, изпратена от техните избиратели в българския парламент, те са парламентарно представена сила, която трябва да защитава както своите избиратели, така също да участва активно и в законодателния процес и да отстоява принципите на парламентаризма.
Водещ: И вие правихте този номер, признайте си?
Цветан Цветанов: Ние го направихме и потърсихме елегантната форма да се върнем, защото всички наши европейски партньори в ЕНП ни посъветваха, че това е единственият възможен вариант, когато си в опозиция да се чува твоето мнение и да можеш да осъществяваш контрол в петъчния ден, когато е парламентарният контрол, той се води и денят на опозицията, за да контролираш изпълнителната власт. БСП явно може би, скъсвайки с европейското семейство ПЕС, защото знаем какви са различията между БСП в България и европейските социалисти, мога да кажа, че може би това е подход, който приляга на извънпарламентарна сила, но не и на парламентарна сила, която е системна партия в България.
Водещ: Господин Цветанов, има една теория, че се върнахте от тази прословута молитвена закуска в САЩ пълен с идеи. И от тези идеи какво произтече – дали курсът срещу Мадуро дойде от там, дали курсът против руските шпиони и там руските кибератаки, всичко ли дойде от там?
Цветан Цветанов: Само да кажа, че ситуацията във Венецуела и позициите, които изградиха демократичните правови държави, са в подкрепа на Гуайдо и парламентът е тази институция, която може да осъществи и да реализира демокрацията и демократичните процеси във Венецуела.
Водещ: Въпросът е вие ли получихте внушение от там, това питам?
Цветан Цветанов: Момент. Не е необходимо да отидеш до Вашингтон, за да разбереш каква е позицията и на САЩ, и на европейските ни партньори. Но аз бих казал, че може би в кръга на шегата разбира се, прочетох много внимателно позицията на социнтерна, на който госпожа Корнелия Нинова е вицепрезидент и мога да ви кажа, че там позицията е за Гуайдо и точно, че парламентът е единствената институция, която може да гарантира демократичните процеси. А премиерът на Испания Санчес, който е социалист, знаете ли какъв е неговият коментар, който е документиран в сайта и позицията на социнтерна? Той казва много ясно едно нещо, което мисля че ще бъде много добро като позиция, която трябва да защити Корнелия Нинова, защото той казва следното: „когато с оръжие, със затвор ти ограничаваш свободата, това не може да бъде социалист и Мадуро е тиранин“. Обаче знаем каква е позицията на БСП, знаме каква е позицията на президента Радев, така че може би те се стремят към такова общество, което социалистите в Европа да ги наричат, че са тирани.
Водещ: Аз за трети път ви питам за вас, господин Цветанов, дойдохте ли от там настроен в някаква посока?
Цветан Цветанов: Не. Не съм дошъл настроен и мога да ви кажа, че час от тези теми, които съм дискутирал и които съм ги поставял активно, те бяха коментар и на Мюнхенската конференция, в която участвах, по теми свързани с Черноморския регион, руското влияние и това че Русия продължава да нарушава международното право. Русия ще има тези санкции. И тези санкции успяха да консолидират цялата европейска демократична общност, когато се случи случаят със Скрипал и когато беше установено и бяха документирани лицата, които са участвали като подкрепящи или логистици за осъществяването на този акт, който не кореспондира с демокрацията, с правовия ред.
Водещ: А в България те участват ли в някакво отравяне, руснаците?
Цветан Цветанов: Мога да кажа, че към настоящия момент има изключително добра съвместна работа между британските и българските власти, има съвместен екип, който е по разследването. Може би имате предвид за Гебрев. Но това, което категорично е установено, че Федотов, който е бил във Великобритания, той е посещавал страната ни три пъти, което означава, че Русия използва България и страната ни като една добра възможност да ползва страната ни за прокарване на техните интереси на територията на Европа и разбира се, аз смятам че тук трябва службите да бъдат много по-нащрек, много по-активни и да можем да противодействаме и на това, което се случва 2015-2016 г., което се коментира в цяла Европа и в демократичния свят за кибератаките и за това, което съм убеден, че ще се случи на европейските избори с хибридните атаки и с фалшивите новини. А ние виждаме, че БСП ежедневно генерира такива фалшиви новини, което е част от тази хибридна атака, която се прави към демократичните общества.
Водещ: Благодаря ви засега. Нека да чуем какво мисли БСП за самата себе си? Госпожо Нинова, когато човек излезе от едно място, не трябва ли да знае как ще влезе обратно? Говоря за вас и парламента.
Корнелия Нинова: Да. Трябва да знае. Но преди това е важно защо е излязъл. Много се говори тези дни защо БСП е напуснало, много неверни неща се твърдят и се внушават. И аз бих искала да кажа защо напуснахме. По три причини. В онази нощ, когато се гласува кодекса, управляващото мнозинство грубо наруши законите на България. Например, наруши действащия закон да има машинно гласуване във всички секции. Или наруши закона, който изисква да бъде сменена ЦИК. На второ място, грубо посегна на граждански права. Например, правото с преференция да разместваш листите, които партиите са подредили. Или още по-важно правото по съдебен ред да искаш да обжалваш решение на някоя от избирателните комисии. Да ти отнемат правото на съдебен контрол. Това е сериозно нарушение. И третото, заради което сме напуснали е че това стана не в диалог с партиите, както казва господин Цветанов. Диалог, ако има той се води в комисиите, той се води пред вас медиите. Това стана в див пазарлък в 12 часа през нощта по стаите на парламентарните групи.
Водещ: Добре, това се поправи.
Корнелия Нинова: Само да довърша. Господин Цветанов казва – „ние поискахме по решение на ДПС да се махнат преференциите“. ДПС казва – „не, ние искахме машинно гласуване. Валери Сименов казва „аз бях свидетел на сделки“. Каракачанов казва „Борисов научи от медиите“. Цветанов казва „не, аз съм казал на Борисов“. Защо го разказвам всичко това? Защото това беше брилянтен образец на модела на прехода на задкулисието. Затова напуснахме. Каква е позицията на БСП и как се държахме ние? Разбира се, че ние получихме оферта да участваме в това. И разбира се, че отказахме.
Водещ: От кого?
Корнелия Нинова: От всички партии. Господин Цветанов, самият вие казахте в ефир „Да, аз разговарях с БСП“. И отказахме. И казах всичко, което имаме да казваме. Ще го кажем открито от трибуната, пред медии, пред обществото. Господин Цветанов казва „трябва да се чуват аргументите на другите“. 16 часа, господин Василев, 16 часа аргументи от трибуната на опозицията – „не правете това, това е нарушаване на закона, газите Конституция, газите закони, отнемате права, не го правете.“ Никой не ни чу. Решиха си го. Сега наредиха им и правят точно обратното.
Водещ: Добре, оттук нататък къде сме, сега къде сме? Това е минало.
Корнелия Нинова: Големият въпрос не е тук за БСП, за ГЕРБ или за ДПС. Големият въпрос стои над партийните интереси в този случай. Ние напускаме, защото искаме върховенство на закона, независимо от партийните и тесните ни лични интереси. Върховенство на закона, възстановяване на правата, гражданските права на хората. И край на това задкулисие като начин на правене на политика, на което сме свидетели през целия преход. Ето това са нашите позиции.
Водещ: Вие можете да използвате тези условия и никога да не се върнете, нали знаете?
Корнелия Нинова: Зависи от тях дали ще възстановят върховенството на закона, правата на хората и дали ще се води прозрачна политика в България пред всички. А не по тъмни доби, по стаите на парламентарните групи на принципа „ти на мен, аз на теб“, „ти отстъпи от преференциите, аз ще подкрепя ЦИК или обратното“. Това не е правене на политика.
Водещ: Два пъти се върнахте, госпожо Нинова. Сега предстои трети път. Нали знаете, че всички прожектори са във вас и трябва да намерите истински голяма причина, за да се върнете наистина с достойнство.
Корнелия Нинова: Да припомним за тези два пъти. Напуснахме веднъж парламента при условие, че господин Главчев бъде сменен, защото грубо погази, пак не партийния интерес, а интереса на правовата държава и на свободата, като изгони председателя на опозицията от парламента. Ние напуснахме, господин Главчев беше сменен. Върнахме се, това беше условието. Втори път напуснахме, когато казахме Валери Симеонов трябва да бъде отстранен като вицепремиер заради майките на деца с увреждания. Отстраниха го, върнахме се. Искаме на върховенство на закона, възстановяване на правовата държава, нищо повече. Нито партиен интерес, нито изборни някакви партийни интереси. Законът да се възстанови. Той стои над всички ни.
Водещ: Но нали знаете какво ви се казва? Казват „защото нямате какво да кажете за Европа, защото се карате със Станишев, затова измествате въпроса, излизате от парламента, изостряте играта“.
Корнелия Нинова: Какво общо има Изборният кодекс и нарушаването на законите в страната от управляващите с Европа и Станишев? Но ще отговоря и на този въпрос. Ако на някой още не му е ясно в България – да, ние сме против Истанбулската конвенция. И няма да отстъпим от това. Каквото и решение да вземе ПЕС и господин Сергей Станишев. Виждате, дори и в последните дни, въпреки че Конституцията и законите на страната казаха „не“ на Истанбулската конвенция, българските училища, Министерството на образованието, т.е. българската държава е пуснала анкети, в които децата трябва да попълват дали са момиче, момче или друго.
Водещ: Това е европейска анкета.
Корнелия Нинова: Добре, но българската Конституция…
Цветан Цветанов: Дайте ми думата. Това са лъжи, които постоянно се интерпретират и хората просто гледат без въобще да им се дава отговор.
Корнелия Нинова: Господин Цветанов, изслушах ви внимателно. Също изговорихте куп лъжи, но мълчах.
Цветан Цветанов: Да, но аз не казах нито една лъжа. А вие повтаряте вече 15 лъжи.
Корнелия Нинова: Моля, не ме прекъсвайте. Българската Конституция казва, че Истанбулската конвенция е противоконституционна. Ето отново причината за поведението на БСП, освен защита на българските деца и българското семейство. Върховенство на законите в България. Те са еднакви за всички ни – леви, десни, политици, обикновени хора. Това да се спазва. И това било в противоречие с решенията на Партията на европейските социалисти. Добре, в противоречие е. Но имаме позиция, отстояваме я вече може би повече от година и няма да мръднем от тази позиция. И в нашето семейство в ПЕС, има партии с различно мнение. На същото мнение са доста партии в ПЕС по отношение на Истанбулската конвенция. В тяхното също, в ЕНП не всички я приемат еднозначно.
Цветан Цветанов: А за Мадуро какво ще кажете?
Корнелия Нинова: Господин Василев, слушам вашите въпроси?
Водещ: Само след малко ще имаме възможност за реплики, наистина. Искам все пак да попитам – вие се срещате с извън парламентарни или обявявате, че ще се срещате с извън парламентарни сили, с неправителствени организации. Къде търсите съюзник – там, извън парламента или рано или късно ще опрете до оферта за съюз с ДПС?
Корнелия Нинова: Направихме обръщение към граждански структури извън парламентарни партии, към всички с протегната ръка и днес вече проведохме първата среща с Движение „Днес“. 11 организации досега са изразили съгласие, или партии. И ние всеки ден ще провеждаме такива срещи. А другата седмица ще имаме среща с европейските посланици. Търсим обединение около основни принципи, които са надпартийни – честни избори, всеки българин да може свободно да гласува за която партия иска. Това е човешки свободен избор. Не агитираме да се гласува за БСП. Искаме да може да се гласува свободно, а ние политиците да гарантираме на хората, че гласът им няма да бъде взет със страх, да бъде купен корпоративно, да ги притискат за кого да гласуват. Това трябва да гарантираме ние. Това ни е обединяващото.
Цветан Цветанов: Как за купуване на гласове, при положение, че от тяхната парламентарна група има обвинение за купени гласове през 2017 г. от депутата, който е от Асеновград. Моля ви нека само да кажа за всички тези лъжи, които в момента се говорят. За гражданските права, кажете ми кои права…
Корнелия Нинова: Господин Цветанов, моля внимавайте какво говорите. По същия начин отправихте обвинение към българските лекари от трибуната и българският народ плати за тези ваши думи от джоба си.
Цветан Цветанов: …има повдигнато обвинение. Аз само казвам има повдигнато обвинение.
Корнелия Нинова: Не, казахте друго. Внимавайте какво говорите. Всеки е невинен до доказване на противното. Ето един основен принцип на демокрацията и Конституцията. Заради такива приказки българският народ плати от джоба си над 150 хиляди евро, заради което сме осъдени заради вас в съда в Страсбург.
Цветан Цветанов: Госпожо Нинова, вие говорите неистини, разбирате ли? Неистини, неистини. Само да кажа конкретно, защото това, което беше казано, бях толкова толерантен, но все пак има някакви граници за истината.
Корнелия Нинова: Господин Василев, може ли да си приключим разговора?
Водещ: Аз имам само един въпрос. Госпожо Нинова, вашият подход със сигурност е силов, но силен ли е?
Корнелия Нинова: Не. Нашият подход е принципен. Нито е силов, нито е силен. Принципен е. И за трети път тази вечер ще го повторя.
Водещ: Каква е крайната му цел, това искам да разбера?
Корнелия Нинова: Да се възстанови върховенството на закона в България.
Водещ: А не предсрочни избори?
Корнелия Нинова: Да не се правят задкулисни договорки през целия преход. Да не се работи в парламента в интерес на една партия, на нейния партиен интерес, а в интерес на всички ни. Предсрочните избори не могат да бъдат цел, господин Василев. Предсрочните избори са средство за постигане на цел. Цел – смяна на управлението и промяна в здравеопазването, в образованието, в доходите. Това е цел. Да промениш системите. Да промениш за по-добро живота. Предсрочните избори са само средство за постигане на тази цел. Ние ясно сме заявили своята позиция. Ние сме казали преди четири или пет месеца – да, искаме предсрочни избори. И това не се е променило.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране