10.07.2020 | 19:40
ГЕРБ докара с автобуси свои активисти да бранят властта на Борисов
Скандално е това президентът да призова на бунт, заяви Цвета Караянчева, наречена от Бойко Борисов "проста кърджалийски п.тка"

Симпатизанти на ГЕРБ от цялата страна се събраха пред МС в София, за да подкрепят правителството.

Там беше и председателят на НС Цвета Караянчева, която коментира пред Би Ти Ви, че е там в качеството си на народен представител и гражданин. „Искам да се чуе различният глас, който подкрепя правителството на България. Ние не правим протест или контрапротест, както го наричат. Правим митинг в подкрепа на европейското правителството“, заяви тя. Според нея е недопустимо държавният глава да се обръща към легитимно избраното българско правителство, както и към прокуратурата, наричайки ги „мафия“. „Скандално е това президентът да призова на бунт“, каза ядосано тя.

„Ние не работим за мафията и не сме мутри! Мутри ли сме?“, попита множеството и социалния министър Деница Сачева. „Не!“, отговаряха вяло симпатизантите на управляващите.

Днес следобед два автобуса с десетина симпатизанти и членове на ГЕРБ отпътуваха от Бургас за столицата за контрапротеста пред Президентството, предаде БНР. Въпреки призива в социалните мрежи в протеста задължително да се включат депутати, общински съветници и координатори на партията, част от тях заявиха, че няма да пътуват.

Организаторите на протеста заявиха, че двата почти празни автобуса ще качат по пътя симпатизанти на партията от общините Айтос и Карнобат. “Протестираме срещу това, че хора, които работят за бъдещето на България и за европейския път на страната, са наречени „мутри“, срещу това, че вчера имаше организиран протест в София, на който всички видяха кои хора се появиха на площада и просто структурата ни от цялата страна, не само от Бургас, ще подкрепи този контрапротест“, заявиха протестиращите, цитирани от БНР.

За 18.00 часа тази вечер пред областната управа в Бургас общински съветници също организират протест. Неговото мото е: „Заедно срещу статуквото“.

По информация на Би Ти Ви около 19 ч. днес се очаква около 10000 симпатизанти на управляващата партия да се включат в митинг пред МС. Пиарът на ГЕРБ-Бургас Християна Димитрова е заявила, че имат организация, някои хора пътували с лични превозни средства, други с автобуси от цялата страна.

За контрапротеста на ГЕРБ днес се разбра и от думите на депутата Тома Биков в ефира на Нова тв. „Какво да ги вадим, ние не знаем как да ги спрем. Чудим се нашите как да ги спрем. При нас вече от година-две има желание да излязат на улицата.“ Това отговори Биков на въпрос дали управляващата партия ще организира обществена подкрепа на площада. Не е ясно какво има предвид депутатът, като казва, че симпатизантите на ГЕРБ от много време искат да излязат на улицата.

Междувременно „Биволъ“ публикува във Фейсбук разговор от групата „Клубове ГЕРБ“. В него симпатизанти споделят, че днес в 13 ч от Бургас ще тръгнат автобуси за София, а протестът е планиран за 19 ч пред президентството. „Задължително е присъствието на народни представители, общински съветници и общински координатори. Протестът е „заради нападките и лъжите на Радев“.

„Дори имаше призиви да станем като в Сърбия, където полицията бие хората. Ако искате полицията да бие хората…“, каза още Биков. И отново повтори тезата, че целият шум се е вдигнат от неадекватното поведение на служители на НСО, а службата се контролира от президента. „Въпросът е какво става с тези служители, защото НСО е под контрола на президента. НСО се проваля няколко пъти през последната година. Сега протестът е срещу правителството. Сега влиза прокуратурата в президентството. Те казват правителството да подаде оставка“, продължи Биков.

Депутатът от БСП Крум Зарков му опонира, че поведението и действията на прокуратурата следват определена хронология – излизат СМС с Бойко Борисов, прокуратурата вади други СМС-и, излиза друг скандал и безпрецедентно се нахлува в президентството. „Тази показност, театралност е безпрецедентен акт, осъден от всички авторитетни юристи. Очевидно прокуратурата се опитва да играе ролята на отдел, който защитава Борисов“, допълни Зарков.

А Биков го попита къде са били Радев и БСП, когато прокуратурата влезе в екоминистерството и в ГДБОП в изпълнителната власт. „Дори от президентството не изведоха никого“, уточни Биков. Според него Радев е излязъл от ролята си на президент със скандирането „Мутри, вън!“.

По-късно пиарът на ГЕРБ Никола Николов написа във фейсбук профила си: „Приятели, довечера от 19:00 часа да защитим легитимно избраното правителство на България! Никой не може да си позволи да нарича „мутри“ хората, които работят за бъдещето на България. Събираме се пред Министерския съвет, за да покажем, че няма да се поддадем на режисираните сценки!“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране