09.10.2020 | 12:24
ГЕРБ назначи Александър Андреев за шеф на ЦИК
Новият председател зае поста си без идея какво да прави на него

Парламентът избра Александър Андреев за шеф на Централната избирателна комисия (ЦИК). Кандидатурата му бе одобрена от 119 депутати, 54 бяха против.

Андреев бе номиниран от Федерацията на независимите студентски дружества и припознат от ГЕРБ. Той е в ЦИК от 2007 година, като преди настоящия мандат на комисията той бе номинация на БСП, а миналата година – от управляващите.

До процедурата за нов председател на комисията се стигна, след като преди около месец бившият председател на комисията Стефка Стоева, която бе издигната от ГЕРБ, подаде оставка. Официално тя обяви, че напуска поста „по лични причини“, но до това се стигна след няколко опита от нейна страна да обсъди с управляващите намерението им да прехвърлят на ЦИК изцяло отговорността за машинния вот, което вече стана. Стоева настояваше правителството, а не ЦИК да осигурява машините за вота.

От БСП посочиха, че по време на изслушването си кандидатът е констатирал, че Изборният кодекс страда от множество недъзи, но без да представи визия за отстраняването им – включително по отношение на организацията на машинното гласуване. „Вчера направихте изказване, че Изборният кодекс не е пълен, не дава възможност да се организират избори и очаквате промени. Моля да заявите от трибуната – какво очаквате от Народното събрание, има ли време тепърва още веднъж да промени ИК, за да ви осигури условия за работа. Елате и кажете от какво имате нужда, а не завоалирано да казвате – ами, кодексът не е добър“, предизвика Андреев соцлидерът Корнелия Нинова. Присъединиха се и отцепниците от БСП, които настояха да чуят какво мисли кандидатът за напускането на предния председател на ЦИК

Както на изслушването обаче, Андреев се изплъзна от отговори. „Не бих искал да коментирам оставката и мотивите на предходния председател. Аз лично считам, че мотивите за оставката са лични и, ако е необходимо, тя сама би могла да обясни защо е напуснала“, коментира той по повод Стоева. А за останалото беше дори по-неясен: „ЦИК е колективен орган, който организира и произвежда изборите. На тези въпроси аз не бих могъл да дам отговор, защото са решения на колективния орган. Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя.“ С други думи, от управляващите, които наложиха последните промени в кодекса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране