01.10.2020 | 17:59
ГЕРБ не успяха да вкарат „конституцията“ си в парламента
Кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава

ГЕРБ не успяха с опита си да създадат Временна анкетна комисия за промени в Конституцията. След остър дебат и малко преди гласуването на предложението, започна поименна проверка на кворума и се оказа, че в залата няма достатъчно депутати за заседание. Проверката бе поискана от БСП и показа, че присъстват 104 народни представители при необходими поне 120.

Още преди това от БСП бяха категорични, че няма да участват в подобна комисия. Това е абсурден, вреден и опасен политически ход, предупреди от трибуната Крум Зарков.

За съжаление кошмарът „ГЕРБ посяга към Конституцията“ продължава. Той минава в нов етап. В 13.00 ч. непредвидимо внасяте някаква временна комисия, обърна се той към мнозинството. От сега да кажа – ПГ на БСП е твърдо против създаването на такава комисия и няма да участва в нея не с трима, а с нито един представител, категоричен бе той. Социалистите отказаха да легитимират този „абсурден, вреден и опасен политически ход, с който, за да се спечели малко време на едно изчерпано правителство и мнозинство“.

Такава комисия е ненужна, ненавременна и напълно неприемливо, каза още Зарков и призова отново за оставка на цялото правителство.

Колегата му Георги Свиленски също коментира скандалния опит на ГЕРБ да внесат предложението си изненадващо и в края на работния ден на депутатите. Той описа като абсурдно оправданието на управляващите, че искат всъщност Велико Народно събрание, за да отговорят на желанието на протестиращите.

Дежурният вече говорител на ГЕРБ Тома Биков обясни, че това била процедура, „по която да се извърви пътя към ВНС, където с разширената легитимност на 400 депутати ще бъде направена конституционна реформа“. Защото, по думите му, това искали протестиращите.

Според него консенсусът за нова Конституция няма как да мине без БСП. Той се заяде със социалистите питайки ги как ще реагират на проекта за Конституция, който би представил президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране