16.09.2015 | 17:54
ГЕРБ панически се отказа от общинския 2% данък общ доход
Заден и за размера на данъчния кредит за фирмени стоки, ползвани и за лични нужди

Идеята за допълнителните 2% данък върху общия доход, който да отива в общините, няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет. На редакция ще подлежи пък намерението да се декларира ползването на данъчен кредит от фирмите при покупка на стока или ползването на услуга над 700 лв. и прагът ще е от порядъка на няколко хиляди лева Това заявиха от ГЕРБ в сряда, след като по-рано през деня от Реформаторския блок се обявиха против допълнителния данък върху доходите на физическите лица.

Зам-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в парламента, че групата няма да подкрепи предложението на финансовото министерство на новия нолаг. Публикуваният за обществено обсъждане проект за поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане дава възможност на общините да въведат от 0 до 2 на сто допълнителен данък върху плоския 10-процентен. Парите ще се прибират от агенцията по приходите и после ще се преразпределят към местните власти, които решат да въведат допълнителния налог.

Изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова коментира, че надали общините, които наесен предстои да подменят ръководството си, ще се решат на тази стъпка.  Сега обаче Цветанов реши от раз съдбата на допълнителния общински данък, независимо че такъв беше заложен в предизборната кампания на ГЕРБ. Намерението обаче беше до 2 процента от сегашния данък общ доход да отива в общините, а не да се вдига налогът.

От момента на публикуването на проекта за обсъждане е станало ясно, че групата на ГЕРБ има леки различия с финансовото министерство, каза зам.-председателят на управляващата партия. Той обясни, че предложението на финансовото ведомство не е внесено в Министерския съвет.

“Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в Министерския съвет”, отсече Цветан Цветанов. Той допълни, че засега става дума за отмяна само на това предложение от данъчните поправки, сред които е ограничаване на разплащанията в брой, въвеждане на данък за пустеещите земи, авансово плащане на данък върху награди, както и деклариране на ползване на данъчен кредит от бизнеса при покупки и услуги над 700 лв.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова трябва да се вдигне прагът за стоки за служебно ползване, за които компаниите, регистрирани по ДДС, ще бъдат задължени да информират НАП, ако ще ги ползват и за лични нужди.

Съвсем редовна практика напоследък е на името на фирмата, купувайки автомобили с над 5 места, да се ползват данъчни кредити и след това да се ползват данъчния кредити и за поддръжката на колата – бензин, ремонти, обясни Стоянова. Естествено е, добави тя, през част от времето автомобилите да се ползват и за частни нужди. Съвсем нормално, по думите й, в тези случаи, каквато е и европейската практика, държавата да каже – “част от ДДС не е във връзка с облагаемата ви дейност и не е редно да я ползвате”. Друг е въпросът дали този праг трябва да е 700 лв. , смятам, че той трябва да се вдигне сериозно, за да има необходимия за бюджета ефект, отбеляза председателят на бюджетната комисия. Трябва да се съсредоточим върху по-едрите неща за двойно ползване, може би над няколко хиляди лева, уточни Менда Стоянова.

2 коментара

  1. Н каза:

    По рано на това що е “измислил” финансовия, му казвахме, самооблагане! Сега сме го модернизирали, 2% данък върху общия доход, който да отива в общините!!! Браво пич!!!

  2. Диментиев каза:

    Това са заучени трикове между финансовия министър и шефа на парламентарната група на ПП-ГЕРБ.Днес се обявява данъка от 2% върху общия доход,утре се появява ангелът спасител и заявява:Отхвърля се предложението на финансовият министър за въпросния данък,не съм съгласен да страдат гражданите на нашата държава.Съвсем на четири очи.Ти луд ли си бе човек,забрави ли,че имаме избори на 25-ти октомври!? Това са хитри ПР еквилибристики,които вършат изключително добра работа.Хвала на тези които ги умеят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране