13.01.2021 | 11:04
ГЕРБ: Постъпихме правилно, оставайки на власт
Протестите ни направиха по-смирени, каза Даниела Дариткова

„България има нужда от единство и отговорни решения. Който получи възможността да управлява, ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници.“ Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация от името на групата по случай началото на последната 11-ата последна сесия на 44-ото Народно събрание.

В началото на декларацията Дариткова заяви, че днес основен опонент на ГЕРБ продължава да бъде коронавирусът. „Парламентарната група на ГЕРБ е готова да се вслушва във всеки разумен глас, да прояви необходимата воля и търпение“, изтъкна тя. По думите ѝ, през последните месеци хората, които и днес са на първа линия в борбата с вируса, са показали, че България има потенциала да се справи с това предизвикателство. И трябва да се взема пример от тези, които с риск за живота си са избрали да помагат, вместо да коментират, „да живеят, вместо да съществуват“, добави председателят на ПГ на ГЕРБ.

„През изминалата сесия управляващото мнозинство удържа на натиска на опозицията и не се поддаде. Благодаря на всички колеги, които с присъствието си в тази зала осигуриха нормалната работа на парламента. Без нормалното функциониране на Народното събрание днес нямаше да има нито бюджет, нито правителство, което да има възможност да предприема необходимите мерки за справяне с кризата. Ще припомня, че при откриването на предишната сесия на 44-ото Народно събрание президентът поиска страната да остане без парламент и редовно правителство. Днес ние сме убедени, че постъпихме правилно, като не се съобразихме с неговите призиви, чиято несъстоятелност днес е видима за всички“, изтъкна Дариткова,

„Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция по-отговорни“, каза още тя и добави, че в края на мандата ГЕРБ са готови да приемат оценката на българските избиратели. „Наясно сме както с отговорността, която носим, така и с грешките, които сме допуснали последните 4 години“, увери тя.

Дариткова подчерта, че на фона на тези значими теми и въпроси, темата коя да бъде датата на редовните парламентарни избори за ГЕРБ е незначителна. „Те са важни само за онези, които през последната година отсъстваха от решаването на истински значимите проблеми пред обществото. В контекста на непредвидимостта на хода на епидемията в цяла Европа, разумното решение е изборите да бъдат проведени възможно най-рано, за да се гарантира, че страната ще има работещ парламент в ситуация, в която трябва да се вземат важни решения. Призоваваме президента Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Наясно сме, че предизборната капания предполага не само политически дебат, но и политическа конфронтация, въпреки това изразяваме надеждата, че докато се опитва да спечели доверието на българските граждани, всеки от нас ще има съзнанието, че след изборите предизвикателствата и изпитанията пред българското общество ще продължат. Който и да получи възможността да управлява, ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници. България има нужда от единство и отговорни решения“, каза още тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране