08.04.2021 | 9:27
ГЕРБ са готови с кабинет и програма
"Изправи се! Мутри вън" започва преговори със Слави Трифонов

ГЕРБ са готови да предложат правителство и програма за управление. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ пред БНТ. В същото време адвокат Николай Хаджигенов каза пред телевизията, че „Изправи се! Мутри вън“ още днес ще отправят покана за разговор с формацията на Слави Трифонов за съставяне на кабинет с мандата на „Има такъв народ“, които станаха втора политическа сила на изборите.

Биков разви няколко варианта за нов кабинет. Единият е правителство на ГЕРБ и партии, които го подкрепят. Биков не посочи кои са тези партии. До момента единствено от ДПС не са казали дали ще подкрепят правителство на ГЕРБ. Всички останали политически формации обявиха, че няма да подкрепят нов кабинет на ГЕРБ.

Биков посочи, че при този вариант е възможно начело на правителството да не е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тази хипотеза беше лансирана още в сряда от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и социалният министър Деница Сачева. Кой ще е бъдещият премиер зависи от преговорите, каза Тома Биков.

„Имаме пет човека, които може да станат министър-председател“, заяви Тома Биков и отказа да посочи имена. На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепи правителство начело със Слави Трифонов, Биков отвори така: „Ако се кандидатира, сме готови да го обсъдим.“ Другият вариант за кабинет е за правителство от политици експерти, които не са толкова публични в момента, каза Тома Биков.

Адвокат Николай Хаджигенов от формацията „Изправи се! Мутри вън“ през БНТ разви тезата за правителство на „Има такъв народ“, което е подкрепено от партиите на протеста и БСП. „Харесвали ни или не, на нас гласовете на БСП ни трябват“, каза Хаджигенов. Според него това е единственият начин Бойко Борисов да бъде свален от власт.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече заяви, че няма да подкрепят ГЕРБ и даде да се разбере, че биха подкрепили Трифонов. Хаджигенов съобщи още, че с партията на Слави Трифонов днес ще водят преговори за евентуален нов кабинет. Николай Хаджигенов каза, че ако се наложи е готов да стане министър, но не и председател на Народното събрание.

Председателят на 45-тото Народно събрание трябва да е от ГЕРБ, каза Тома Биков без да посочи имена. Той допълни, че„ това е неписано правило – първата политическа сила да излъчи председател на парламента“.

Не така мисли обаче Николай Хаджигенов. Той заяви, че „Изправи се! Мутри вън“ няма да подкрепят председател на парламента от ГЕРБ.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Ima Boikoo ima GERB nema Boiko nema GERB.Po model na partiqta na carq.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране