22.09.2020 | 23:12
ГЕРБ се оправдава за спрени европари
България изненадващо е изтеглила 5 млрд. лева нов дълг, защото очаква да й спрат и други еврофондове

Премиерът Бойко Борисов лично се втурна да обяснява, че Брюксел не е спирал милиони за българското земеделие. Новината за спрени 350 млн. лв. за селското стопанство обяви пред бТВ бившият министър на икономиката Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков. Той допусна, че България изненадващо е изтеглила 5 млрд. лева нов дълг, защото очаква да й спрат и други еврофондове.

„Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с КОВИД  и много тежка икономическа рецесия в световен план и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира“, коментира Асен Василев по повод това, че България увеличава дълга с още 5 милиарда. Той твърди, че за спрените средства в земеделието вече има решение на ЕК.

Мигновено след изказването на Василев в ефир се включи по телефона земеделският министър Десислава Танева, която заяви, че няма спрян нито един евроцент. Държавен фонд „Земеделие“ пусна съобщение, че няма спрени пари.

„Обичам да опровергавам лъжите с факти. Освен, че няма спрени пари за земеделие и корупция в усвояването на европейските средства, сега получаваме най-големия финансов пакет за подкрепа на фермерите в България. Еврофондовете са спирали, но при друго управление. Оставям обаче машинациите на опонентите ни, в тях са по-добри“, дойде на помощ и премиерът Борисов чрез фейсбук.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране