26.10.2020 | 0:46
ГЕРБ скрили кандидатура за шеф на ЦИК
Неправителствената организация, издигнала адвокат Албена Белянова, настоява Румен Радев да сезира КС за избора

Мнозинството в парламента е скрило, че освен кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК, е имало номинация и за адвокат Албена Белянова.

Предложението е направено от сдружение „Граждански форум промяна“, което е част от коалиция „Ние гражданите“, която активно участва в протестите срещу властта. За скандала алармира сайтът „Де факто“. Юристката не беше допусната до процедурата на публичен избор, името дори й не бе споменато при дебатите по избор на шеф за ЦИК. Документите на Белянова са внесени в срок, в обявеното работно време на приемната за граждани и са изрядни. Книжата с входящ номер ПГ-028-00-113 дори са подадени преди кандидатурата на Андреев, издигнат от Федерацията на независимите студентски дружества, която е една от учредителите на СДС и е член на Обществения съвет на ЦИК.

Номинацията на Андреев е припозната и внесена от ГЕРБ в комисията по правни въпроси.  Предложението на „Граждански форум промяна“ не получава гласност, въпреки процедурните правила за избора, а на 9 октомври парламентът избра Андреев за председател на ЦИК, като кандидатурата му бе обявена за единствена.

Предложението на Федерацията на независимите студентски дружества е заведено след работното време на администрацията на НС, твърдят от сдружението, издигнало Белянова. Липсва яснота кога са публикувани предложенията на федерацията и на депутатите от ГЕРБ и спазено ли е времето за оповестяване. Не е спазен срокът, в който депутатите трябва да получат доклада на правната комисия.

Белянова има сериозна професионална атестация – магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“, работила е над 20 години за български държавни институции, включително и по въпроси, свързани със защитата на националната сигурност, и по проекти от национално значение.

От „Граждански форум промяна“ са изпратили писмо да президента Румен Радев, в което настояват той да сезира Конституционния съд за избора на шеф на ЦИК – нарушението на Правилника за организацията и дейността на НС и на Процедурните правила води до нарушение на основните конституционни принципи за законосъобразност, предвидимост и последователност и на основното конституционно право.

Без да си признае гафа, председателката на НС Цвета Караянчева обяви, че е изпратила покана до европейските институции да наблюдават предстоящия парламентарен вот заради „зачестилите спекулации за честността на изборите“.  Това предизвика гневна реакция на Белянова в социалните мрежи. „След като темата „Честни избори“ вече е поставена на вниманието на европейските институции, те ще бъдат надлежно уведомени и за „избора“ на председател на ЦИК, проведен от същото това Народно събрание, на което „Цвета“ е председател. За да няма спекулации. ОСТАВКА!“, написа адвокатката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране