14.01.2015 | 10:45
ГЕРБ въвежда задължително гласуване
На Реформаторите им хареса във властта, не искат избори

Депутатите провеждат първото си заседание след ваканцията. Партиите излязоха с декларации за приоритетите си. ГЕРБ са решени да въведат задължително гласуване. Декларацията на ГЕРБ беше представена от председателя на ПГ Цветан Цветанов.

Той заяви, че предстоящите местни избори през есента на 2015 г. ще са особено полезни, ако наред с упражняване на своя политически избор, бъде предоставена на гражданите възможността да се произнесат и за промени в изборното законодателство.

По думите му Изборният кодекс е белязан с толкова съществени дефекти, че постоянно възпроизвежда несправедливост. Пример за това били съществените разлики в електоралната тежест на мандатите в различните региони и докато съществували подобни феномени, всеки кабинет щял да стартира управлението си с негативи.

Въпреки масовото неодобрение и възмущение от купения вот, все още не сме намерили достатъчно надеждни механизми за справяне с проблема, подчерта бившият вътрешен министър.

“Ние от ГЕРБ сме решени да отидем докрай при решаването на тези проблеми и гледаме извънредно сериозно на идеята да се въведе задължителното гласуване. Заявявам го сега, когато хоризонтът за работа на този парламент е 3 години и 9 месеца напред, за да не бъдем обвинени, че искаме да променяме изборните правила предизборно”, заяви още Цветанов.

Само преди дни обаче – в предаването “Панорама” на БНТ, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е против всичко задължително. Според Цветанов успешният ход на коалиционната лодка е възможен, единствено когато коалиционните партньори гребат в една посока. Всяко отклонение от това правило не просто обезсмисля труда на всички на борда, но и поставя цялата лодка под риск от потъване, каза още той и подчерта, че стабилно управление може да има и без ДПС.

„Председателят на ГЕРБ даде исторически пример на бъдещите поколения как трябва да постъпва отговорният държавник във времена на криза. Отстъпвайки крачка назад от позицията си по множество въпроси, Борисов даде възможност на всяка политическа сила в НС да участва равноправно във формирането на новото правителство на национално спасение”, подчерта Цветанов.

По думите му ГЕРБ е издържала историческия изпит, на който е била подложена. Успешното приключване на кризата с КТБ доказало, че правителството има експертния капацитет и политическа воля да решава системните проблеми.

Приоритети ще са ни реформите в сектора за сигурност, социалната политика, образованието и здравеопазването, а трайното стабилизиране и гарантиране на осигурителната система ще са централен стълб в работата на ГЕРБ, обобщи Цветан Цветанов.

РБ: Да не мислим само за избори 

От коалиционния партньор на ГЕРБ – Реформаторския блок, се обявиха за бързи и реални реформи.  “Намираме се в началото на най-важния парламентарен сезон от много години насам. Мнозина от нас са изкушени да мислят само за следващите избори. Ако днес мислим само за местните избори, а след това за президентските, рискуваме парламентарните да се наместят някъде по средата. Нашите приоритети нямат да имат нищо общо с изборите наесен, те са с по-дългосрочен характер”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По думите му трябва да се положат усилия, които да върнат България на реформаторските релси и веднага трябва да бъде приета реформата в системата на правосъдието. Реформите в енергетиката, образованието и здравеопазването отдавна не търпят отлагане, добави той и подчерта като друг приоритет пенсионния модел.

“Оптимист съм за възстановяване на европейските фондове. Това, което направи правителството досега, не може да бъде отречено. Ние гласувахме в НС международно разследване на досиетата на КТБ, но няма данни за реални действия”, заяви още Кънев. От 12 ч. днес ще е и първият за годината блиц парламентарен контрол с министри.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране