26.05.2016 | 12:17
ГЕРБ внесе промени в публикувания в “Държавен вестник” нов Изборен кодекс
Във всички държави ще бъдат разкривании до 35 секции

47 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ внесоха новите предложения за ремонт на променения вече Изборен кодекс, които засягат гласуването на българите в чужбина. В същото време обаче днес в “Държавен вестник” бяха обнародвани спорните поправки, които ограничават правото на вот зад граница, предаде БНР.

Новите промени предвиждат във всички държави, без значение дали са в Европейския съюз или извън него, да бъдат откривани до 35 секции при 60, а не при 100 подадени заявления, каквато е изискването, влязло в сила днес.

Според председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) поправките могат да бъдат приети до месец, като още следващата седмица проектът би могъл да се обсъжда от комисии, а по-следващата – в пленарна зала.

Той уточни, че поправките са внесени днес в 10.20 часа.

“Имаме два критерия, които действат общо по абсолютно всички секции по света, които ще бъдат открити. Това е общото изискване за минимум 60 заявления за откриване на секция извън дипломатическо и консулско представителство“, подчерта той.

Кирилов потвърди, че другото общо изискване, е в която и да е държава да има не повече от 35 секции.

На въпрос дали българите зад граница одобряват тези промени, той изрази мнение, че би трябвало да им докажат, че правата им няма да бъдат ограничавани.

„Смятаме, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване, дори за най-големите български общества, където и да се намират те – и в Англия, и в САЩ, и в Испания, и в Централна Европа, включително бих казал и за българските сънародници в Турция“, допълни Данаил Кирилов.

Заради приетите в края на април промени, наши сънародници зад граница настояха за вето, което президентът Росен Плевнелиев наложи. Мнозинство депутати от ГЕРБ, част от РБ, “Атака” и БДЦ обаче го отхвърлиха, след като ПФ заплаши, че ще се оттегли от управлението.

“Не бяхме ли променили Изборния кодекс за секциите в чужбина, Патриотичният фронт щеше да се оттегли и правителството да падне. Не можем да си го позволим”, коментира днес премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Междувременно държавният глава обяви, че ще сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс, като подчерта, че за пореден път политиците са избрали партиините интереси пред тези на гражданите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране