21.04.2021 | 9:37
ГЕРБ връща мандата, ако не получи подкрепа от ДБ и ИТН
Даниел Митов смята, че е предстои задкулисие при заобикаляне на ГЕРБ в управлението

„Дясното го има, дясното е ГЕРБ. Това е една от най-уважаваните партии в ЕНП и при всички положения ще работим за обединяване на десницата. Няма как да е другояче“, заяви кандидатът за премиер Даниел Митов в предаването „Тази сутрин“.

„ГЕРБ е дясната партия в България. Ще трябва да разговаряме с останалите и да формираме общи каузи и цели“, допълни Митов относно предстоящите разговори с другите парламентарни групи и политически сили.

Вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ, като се очаква те да се опитат да съставят правителство. В следващите дни предстоят политически преговори за подкрепа.

„С БСП и ДПС заявихме ясно, че няма да разговаряме“, заяви Митов.

Той допълни също, че с „Изправи се! Мутри вън!“ също едва ли ще преговарят. „Много малка партия, която едва премина бариерата“, каза Митов.

„Ние ще отправим официална покана към „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и се надявам да се отзоват, за да започнем сериозни разговори. Какъв ще е резултатът, ако изобщо има такива разговори, не знам“, каза Митов.

При липса на подкрепа от другите политически сили, Митов допълни, че ГЕРБ ще върне мандата, за да не бавят процедурата, но предупреди, че така се подменя вота на избирателите.

„Когато с най-голямата партия и най-голямата парламентарна група се прави опит да бъде изолирана, в един момент започна да се оформят неясни констелации, които не са стабилни. Не е ясно кой поема отговорност“, каза Митов.

По думите му така се оформят управленията на задкулисието.

„Борисов ме покани за премиер малко преди да го обяви“, каза Даниел Митов относно номинацията си.

„Поговорихме си затова какво евентуално трябва да се променя и се съгласихме около определени приоритети. Единият е реформа на правосъдието“, каза още Митов.

В същото време той допълни, че официално е станал член на ГЕРБ преди седмица и половина. „Това е мой избор, ГЕРБ е най-голямата дясна партия в България, аз съм десен човек“, каза Митов.

На въпрос как е променил мнението си за ГЕРБ, които в миналото е определял като недясна партия, Митов каза, че това е било отдавна.

„В онзи момент съм мислил така. Човек променя мнението си. Човек, който не може да си промени мнението на базата на рационални обстоятелства, не може да промени нищо друго“, каза Митов.

Мандат за „Има такъв народ“

„Втората по големина партия трябва да вземе мандата ако ние не успеем. За нас най-важното е държавата да има правителство“, каза Даниел Митов.

Той очерта и проблемите пред страната ни – справяне с пандемията и икономическата криза след нея и геополитическата ситуация.

„България трябва да има ясна позиция, която да стои на страната на съюзите – ЕС и НАТО“, категоричен е Митов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране