23.07.2015 | 0:58
Гербер пробута лобитски текстове в Закона за енергетиката. Колко пари прибра Делян Добрев от Димитър Зоров?
Преференциите за централите, произвеждащи ток от биомаса с над 60% животински тор, остават до 1 юли 2016 г.

Точно Делян Добрев внесе текста за преференциите за ток от биомаса в последния момент. Тази скандана информация съобщи съпредседателят на Партиотичния фронт Валери Симеонов. Той определи действията на гербера като лобизъм в полза на големи производители на млечни изделия.

Става въпрос за големите производители около ГЕРБ, каза Симеонов. Разни „зоровци“ (Димитър Зоров, шеф на „Пършевица“ и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България – б.р.).Умря магарето, мина на второ четене, ядосано съобщи той.

Преференциите за централите, които произвеждат ток от биомаса с над 60% животински тор, остават до 1 юли 2016 г. Това прие парламентът, основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС, като гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката. Това означава, че до тази дата трябва да бъдат довършени започнатите инвестиции в биоцентралите и инвеститорите да получат преференциални цени от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Особено любопитно е, че през февруари т.г. самият шеф на енергийната комисия в НС Делян Добрев е поискал субсидиите за ТЕЦ-ове на биомаса и ВЕЦ, дори на такива, които вече са започнали да се изграждат, да бъдат прекратени. Тогава той е отбелязал, че става въпрос за общо 80 мегавата мощности, чиято преференциална енергия би струвала над 112 млн. лв. годишно на НЕК и само ще задълбочи дефицита.

В пленарна зала Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че се задава нова заплаха за дефицита в НЕК заради централите от биомаса с над 60% животинска тор. Той цитира писмо от едно от електроразпределителните дружества, според което има проекти за 60 мегавата мощности от такива централи, които биха коствали нови 189 млн. лева разходи за НЕК. Димитров предложи отпадане на преференцията, като посочи, че е трудно да се контролира количеството животинска тор, използвана в централите. С предишните промени в ЗЕВИ не беше предвидено отпадането на преференциите за централи на биомаса, защото не е имало очаквания за такъв бум, поясни Димитров.

Но пленарна зала не го подкрепи и в крайна сметка преференции ще получават животновъдите, които 3 години преди изграждането на централа имат регистрирани определен брой животни. С поправката на Делян Добрев беше даден срок до 1 юли 2016 г. да бъдат довършени започнатите инвестиции в биоцентралите и инвеститорите да получат преференциални цени от регулатора.

Досега Законът ограничаваше преференциите за нови фотоволтаични, вятърни и водни централи, но нямаше лимит за централите на биомаса с цел да бъде стимулиран секторът, защото тези мощности в момента са под 10 мегавата. Животновъди поискаха наскоро промени и преференции за централите на биомаса, за да могат да изпълнят изискванията на т.нар. „нитратна“ директива на ЕС, която предвижда оползотворяване на тора от собствените им ферми.

ВЕИ централите, които са имали двойно субсидиране – със средства от европейските фондове и с преференциални цени от регулатора, ще имат нови преференциални цени – единствено върху размера на собствените инвестиции. Българското законодателство позволява подпомагане от повече от един източник, но европейското законодателство го забранява и от Брюксел питат как ще бъде преодоляна тази несправедливост, каза от трибуната Делян Добрев. Ако не бъдат предприети действия, от ЕК може да поискат връщане на средствата и те ще трябва да бъдат поискани от бенефициентите, допълни Валентин Николов (ГЕРБ).

Депутатите отхвърлиха предложението на Валери Симеонов Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в срок от една година да извърши проверка дали преференциалните цени за ВЕИ централите не са прекомерна държавна помощ, съгласно насоките на Европейската комисия.

3 коментара

  1. аз каза:

    Спрете с тези лбистки закони, не се ли награбихте. Ще ни докарате до гражданска война.

  2. Долу Герб! каза:

    Докога ще ги търпим тия бандити!?

  3. д-р инж.В.Новаков-НИ"Социална Солидарност" каза:

    Незабавен протест против енергийната мафия в парламента водена от ГЕРБерския депутат Делян Добрев- бивш министър на икономиката и енергетиката при кабинета на Б.Борисов – 1! Ето това е механизма на управляващите да ограбват българския народ. Колкото повече търпим и мълчим, толкова повече ще вкарваме корупцията в държавното управление и парламента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране