06.05.2020 | 0:01
Гергьовден е! Честит празник!
Свети Георги един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква
На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. По времето на император Диоклетиан Георги Победоносец е войник в Римската империя.
Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, като е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург. На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква чества паметта му на 23 април. Българската православна църква и народът го честват на 6 май и е официален държавен празник. На 6 май в България е и Денят на храбростта и празник на Българската армия. Той започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване.
С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена „За храброст“. Тържеството завършва с военен парад. До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година).
През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление. След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната.
Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. – 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август – денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

1 коментар

  1. WAKE & HELP AМ - АЛТЕРНАТИВНА МЕДИА каза:

    ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е АБСОЛЮТЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН

    1 януари 2007 г. България става член на Европейски съюз. Ето го резултата само за десет години членство в ЕС – бандитизъм и паразитизъм, със съучастието на представителните политици на ЕС и САЩ, и България.

    Комбинацията на 212 място по раждаемост и 2 място по смъртност извежда България като АБСОЛЮТЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН по намаляване и изчезване на население за 2016 г. Всяка година българските граждани намаляват с около 80 000 души годишно. Това прави скорост на намаляване средно по 220 души на ден или 9 души всеки час.

    България е ПЪРВА в Европа по детска смъртност.

    България ВОДИ класацията по самоубийства и самозапалвания в света.

    Влудяващата бедност и мизерия на огромни пластове от гражданите на България извън София – 52% от децата и 60 % от възрастните хора в България живеят в пълна мизерия – физическо, ментално и емоционално насилие над тях ВСЕКИ ден.

    България е на едно от последните места в целия свят по РЕАЛЕН размер на работните заплати и пенсии.

    България е просто един концлагер на ЕС. Концентрационният лагер (концлагер) е голям център за масово задържане, предназначен за политически затворници както и за етнически или религиозни групи, които са лишени от свобода без съдебен процес. Понякога концентрационните лагери са използвани като места за принудителен труд (т.нар. трудови лагери), представяни като трудово-изправителни институции. Но в много случаи концентрационните лагери са използвани за физическото унищожение на затворниците (т.нар. лагери на смъртта).

    Кой носи цялата отговорност за България. Представителните политици на ЕС приеха България в ЕС. Българските граждани НЕ са приели ЕС, а той прие тях. Ето защо ЦЯЛАТА отговорност безусловно носят бившите и/или сегашни представителни политици на ЕС и България. Престъпленията срещу човечеството и мира са без давност.

    Там където има двоен стандарт, там винаги има робство или фашизъм. Не на робството, не на фашизмът, не на концентрационният лагер наречен сега „България“, който е създаден умишлено САМО от представителните политици на Европейския съюз и САЩ, и България на 1 януари 2007 г.

    КОЙ СИ ТИ, КЪДЕ СИ ТИ, ЗНАЕШ ЛИ ТИ РЕАЛНО ТОВА ТУК И СЕГА.

    Престъпленията срещу човечеството и мира са без давност. Времето Ви свърши. Това е ВСИЧКО.

    *https://translate.google.bg
    Bulgarian English

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране