04.04.2015 | 8:40
Герман Костин проговори за убийството на Анна и сина й Никита
Той отрича да е живял с рускинята, твърди, че бил приятел на бившия й съпруг

Герман Костин, издирван по разследването за убийството на Анна Леонтиева и сина ѝ Никита, отрече да е свързан с престъплението пред RRNews, съобщиха руски медии. Костин се свързал с изданието и разказал, че е напуснал България още на 9 февруари и оттогава не е влизал в страната.

“Никога не съм живял с Анна. Имаше отношения с мъж с кавказка външност и точно той я доведе в България в началото на февруари”, разказал Костин. Разчлененото тяло на 35-годишната Анна Леонтиева беше открито на 3 март край Приморско, а на 20 март трупът на сина ѝ Никита беше намерен в зелен куфар, захвърлен във водите на Искър край софийското село Долни Пасарел.

След като МВР направи връзка между двата трупа, се оказа, че са майка и син, а жилищата на Герман Костин в София и Приморско бяха запечатани. Мъжът има бизнес с недвижими имоти в Северен Кипър и е в процес на развод с българката Весела Вачева.

Герман Костин отрекъл пред RRNews информациите, че е бил командос и е воювал в Чечня и Афганистан. Служил в армията от 1985 до 1987 г., бил в Гранични войски, но нищо повече. Костин се опитал да се свърже с телевизията НТВ, както и с детския омбудсман Павел Астахов, но не успял. Мъжът потвърждава и информацията отпреди няколко дни, че е приятел с бившия
мъж на Анна Леонтиева Виктор Плотников.

Надявал се той да не го подозира в убийството на сина му след медийния шум по случая. Кавказецът, с когото Анна поддържала отношения, бил свързан с наркотрафик, предполага Костин и било възможно убийствата на 5-годишния Никита и майка му да имат нещо общо с това. По думите му Анна се страхувала от бившия си мъж и затова се скрила в България. Самият Костин също се страхувал за живота си.

Преди време с него се свързал адвокат от България и обещал да го чака на границата, за да го отведе на разпит. Той обаче не се появил. Герман Костин заявил, че не вярва в българското правосъдие. Според запознати при претърсването на апартамента в комплекс на улиците “Лагуна” и “Оазис” в Приморско са снети всички налични отпечатъци, както и други биологични следи, за да се установи кой е пребивавал в жилището, както и дали някое от двете убийства е извършено тук. Дадени са много проби за изследване, но резултатите от тях са засекретени. Институциите започнаха категорично да отказват информация, след като стана ясно, че жертвите са руски граждани.

За намерените човешки останки край Приморско е образувано разследване по чл. 115 – за убийство, още в началото, когато основната версия бе, че загиналата жена е поредният бежанец, който не е издържал на изтощението и глада. В момента не се налага преквалификация, това ще се случи, ако има привлечен обвиняем, на този етап обаче няма, каза административният ръководител на Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова. Според нея наблюдаващият прокурор Величка Костова е против огласяването на каквито и да е детайли.

За убийството на малкия Никита, който е син на Анна, се водиотделно досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Засега двата случая се разследват отделно. От прокуратурата отказват информация дори за това какви следствени действия са извършени и какво предстои. Според запознати тоталната дискретност е, за да не бъде информиран извършителят до кое ниво е стигнало разследването.

По следата за връзката между човешките останки край Приморско и намереното в куфара дете се работи още от 23 март. Тогава е изпратен ДНК профилът, направен от костен мозък, съхранен в останките, който да бъде съпоставен с профила на детето от куфара. Когато полицаи и експерти отишли да претърсят жилището, собственост на Герман Костин, в Приморско, вече е имало потвърждение, че разкъсаната жена и убитото дете са много близки роднини. Вторият ДНК профил от останките е бил изработен направо в столицата, за да се избегне дори и минимално разминаване. Методологията на изследване била една и съща, но имало разлика във възможностите за детайлно изследване.

Разследването за убийството на 5-годишния Никита се води паралелно в България и Русия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране