24.08.2020 | 12:01
Иван Гешев обяви, че донесъл светлината и уплашил мафията
Главният прокурор беше с охрана на сбирката на прокурорите в "Бояна"

Мафията се плаши от прокуратурата, а протестиращите застрашават върховенството на правото. Това послание отправи главният прокурор Иван Гешев в изказването си в началото на Националното съвещание на прокурорите в резиденция „Бояна“. Пред 700 прокурори и следователи от цялата страна Гешев разви познатата си теза, че го атакуват, защото прокуратурата си върши работата и се бори с мафията.

Наричат ни мафия, защото уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички. Достигната е червената линия, върховенството на правото е застрашено. Тук сме – прокурори и следователи, за да кажем, че може да вървим бавно, но никога не вървим назад, обърна се обвинител номер 1 към участниците в съвещание. Като специални гости на форума се виждат правосъдният министър Данаил Кирилов, вътрешният министър Христо Терзийски бившият главен прокурор Никола Филчев, Веселин Марешки.

Наричат ни мафия, защото внесохме в тъмната светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Васил Левски. Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарни за хората с милиарди, и останалите българия – така, както беше с десетиолетия, каза Иван Гешев пред магистратите, дошли в София от цялата страна.

Наричат ни мафия, защото решихме проблема с телефонните измами, защото правим всичко възможно хората да живеят без страх, че ще бъдат ограбени, избити, изнасилени в къщите си. Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци. Защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни и служители от най-високите нива на правоохранителната ни система, не спря да пресмята заслугише и успехите си Гешев. И продължи: Защото повдигнахме обвинения на действащ министър и на заместник-министър, визирайки арестите в МОСВ.

Според Гешев атаката срещу прокуратурата и исканата му оставка от протестиращи е, защото в съда са били внесени дела или защото извън България се укриват едни от най-влиятелните хора, които смятат, че за тях законът не важи. Това е причината ние да сме лоши за лошите, и добри за българското общество. Уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички, заяви главният прокурор.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде думата на члена на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Огнян Дамянов. Преди време колегията прие декларация, в която записа, че приема исканията за оставка на главния прокурор Иван Гешев за недопустими. Дамянов, който преди да стане член на ВСС, беше ръководител на прокуратурата в Разград, заяви, че това е четвъртото национално съвещание, на което той присъства.

“Във всички тези години българските прокурори и следователи, като хора на закона, приемаха и се съгласяваха, реформите. Може би това беше нашата грешка. Трябва да бъде казано, че българската прокуратура трябва да остане независима. Това е тази червена линия, която не можем да допуснем да бъде прекрачена, не защото искаме някакви предимства, а да изпълняваме своите задължения. Призовавам българското общество и политици да правят реформи, но след дебат. Да бъде взето решение, което да даде хоризонт от 15-20 години на прокурорите да изпълняват своите задължения”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране