28.07.2020 | 14:25
Гешев обяви, че жълтите павета не са България (видео)
Вече е написано черно на бяло - главният прокурор не е недосегаем, коментира отпускарят от Велики Преслав

Главният прокурор продължава с изявите си по време на летния си отпуск. „София и жълтите павета не са България“, включи се той от Велики Преслав, където беше за акция срещу битовата престъпност. Коментарът му е в отговор на въпрос за протестите, които вече повече от две седмици настояват не само за оставката на правителството, но и за неговото оттегляне от най-високия пост в държавното обвинение.

Според главния прокурор става дума за предизборна ситуация и има политици, които „искат да извлекат дивиденти на гърба на МВР и прокуратурата“. Гешев посочи, че прокуратурата уважава всички институции и правото на протест. Но „как работи прокуратурата е съвсем различен въпрос“. Според него хората ги интересува основно битовата престъпност.

Правата на всеки български гражданин свършват, където ти започваш да нарушаваш чужди права, подчерта още главният прокурор. „Когато протестираш, трябва да спазваш закона“, каза той и даде пример със спирането на метрото, за което има три повдигнати обвинения. Темата с полицейското насилие по време на протестите обаче не беше засегната.

„Проблемът в България е, че говорим само за права на човека и под това разбираме права на нарушителя, на обвинения, на подсъдимия“, смята шефът на обвинението. Той щял да повярва на адвокатите, които говорят за нарушени права, когато започнат да защитават бедните жертви на престъпления, а не само богатите си и влиятелни клиенти.

По думите му макар и заради протестите голяма част от полицията да е в София и това да затруднява противодействието на битовата престъпност, то има спад на този вид престъпления. Гешев за пореден път се похвали и с края на телефонните измами. „Това е огромен успех за правоохранителната система. Защото пострадалите са възрастни хора, откраднаха им се последните пари, с които да живеят достойно“, каза главният прокурор Според него, ако преди 3 години някой кажел, че този бич може да бъде сведен в разумни граници, никой нямало да повярва.

Гешев не подмина и решението на Конституционния съд от миналата седмица, което казва, че главният прокурор не контролира подчинения си, който го разследва. Така практически беше зачеркнато решението на Страсбург по делото „Колеви срещу България“, в което се казва, че главният прокурор е недосегаем.

„Моята работа е да определям целите на прокуратурата. Както виждате излезе решението на Конституционния съд. Митът, че главният прокурор е недосегаем рухна. Сега вече е написано черно на бяло“, посочи Гешев. Според него конкретните казуси ги решават конкретните прокурори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране