09.02.2020 | 13:19
Гешев: Разговорът Стойков-Радев е от разработка на ДАНС срещу фирма (аудио)
Не съм казвал, че Васил Божков е извършвал убийства и изнасилвания, но колекцията му е незаконна, твърди главният прокурор

Разговорът между началника на Военновъздушните сили Цанко Стойков и президента Румен Радев е прихванат по разработка на ДАНС срещу фирма-доставчик на армията за стотици милиони. Това обяви в „Неделя 150“ на БНР главният прокурор Иван Гешев. “Това е и обяснението защо делото не е във Военна прокуратура, а се намира в Специализираната прокуратура. Разработката не е срещу командващият на ВВС или президента, а спрямо търговското дружество,” твърди той.

По този начин Гешев опитва да избяга от обвиненията на известни юристи и специалисти в наказателното право, както и на Съюза на съдиите, които смятат, че с обявяването на информация, събрана със специални разузнавателни средства и на звукозаписи са извършени нарушения на закона за специалните разузнавателни средства и на Наказателния кодекс. Гешев нарече тези виждания и юридически аргументи хибридна война срещу прокуратурата. Според него записите били веществени доказателствени средства, затова и нямало проблем прокурор да ги обяви. Така и не стана ясно какво точно променя нещата това.

Иначе Гешев разказа, че въпросната разработката се води от много време срещу тази фирма, която през години е доставяла оборудване за армията за десетки и дори стотици милиони. СРС-така са поискани от ДАНС, а не от прокуратури. В един момент от ДАНС се били натъкнали на разговора на Стойков и лице, което „вероятно е“ президентът. Тогава от ДАНС докладвали на прокурорите, а те – на Гешев, като му представили постановлението за спиране на дело, образувано по отделени от разследването срещу фирмата материали и отнасящо се вече до проверката на КПКОНПИ, защото можело едното лице да е президент. Тези прокурори предложили на Гешев да пита Конституционния съвет за имунитета на дължавния глава.

Аз какво да го направя това дело, да го изям ли или да го скрия. Сезират ме,” попита Гешев.

„Всички се хванаха за определението „държавна измяна“, защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт“, обясни главният прокурор.

Според него цялото дело по отношение на въпросната фирма било спряно. А ставало дума за стотици, дори хиляди страници събрани материали. Така Гешев даде да се разбере, че може да се очакват още много порции от същото.

Спряно било и делото, по отделените материали, част от което бил разговорът между Стойков и лице, което „вероятно“ е Радев. “Представете си какво щеше да стане, ако нещата не бяха спрени, ако прокурорите бяха започнали да търсят информация от президентството, да искат експертиза за това дали гласа е на президента,“ обяви Гешев. Затова се налагало Конституционния съд да каже колко голям е имунитетът на главния прокурор.

Гешев така и не обясни за какво били отделени материалите за проверките на КПКОНПИ, свързани с времето, в което Радев е само командващ на ВВС. Те са правени за това дали има някакви нарушения при назначаването на бъдещата жена на Радев за пиар на ВВС, както и при сделките с имоти.

КПКОНПИ излиза с решение, че няма нищо нередно

Преди ден МО и военното ръководство на армията също обявиха, че няма нищо нередно в действията на ген. Цанко Стойков. Прокуратурата обаче очевидно продължава да държи на трупчета разследването. Гешев отказа да каже и за коя фирма става дума, но обяви, че ако хората се заровят в събщенията на прокуратурата през последната година, то могат и да намерят за какво дело и разработка става дума.  Проверка показва, че такова съобщение има в средата на юли м.г., когато са извършени претърсвания и изземвания в офиси на фирма, както „и в жилища на три лица, всички на територията на София“. Действията били в рамките на досъдебно производство за престъпен сговор за извършване на корупционни престъпления (търговия с влияние) по повод доставяно от частната фирма оборудване за нуждите на Военновъздушните сили. Тогава прокуратурата твърди, че е искала документи и от Министерство на отбраната и ВВС.

Гешев твърди, че според него имунитетът на президента не е пълен. “Няма недосегаеми, но това не мога аз да го реша. Трябва да има произнасяне на КС,“ смята той. Той се пробва да даде пример защо президентите не трябва да бъдат недосегаеми. ”Представете си, че имате този труп в Галиче и че трябва ножът и тялото да стоят 5 години и да не се пипат, а дори и 10 години, ако мандатите са два“, каза главният прокурор, очевидно имайки предвид хипотезата, че въпросното убийство е извършени от някой държавен глава.

На въпрос дали неговите действия срещу държавния глава не са реванш за това, че той не е подписа указа му за главен прокурор от първи път, Гешев обяви: „Няма как да се твърди, че това е реванш, това е политика на президента да не подписва указите от първия път. Това е негово правомощие, не може някой да му се сърди. Не виждам никакъв проблем в това. Този дебат, който инициира президентът, не ми е ясно дали е с тази тематика, според мен дебатът е на тема, че има проблем, намерете го, и той не е ясно формулиран. Не става въпрос за това, че главният прокурор е недосегаем, президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, за какво става въпрос не ми е ясно. Бяха поканени личности, организации, прокуратурата не е поканена на този дебат, мен не са ме канили“.

Според него „да те кани съветник, който е този Митко, който му е възложена проверка, е обидно за институцията“.  ”Все едно началникът на моя кабинет или чистачка да извика президента при главния прокурор“, заяви Гешев.

Прокуратурата трябваЛо да обяснява действията си, защото не може в обществото да има гледна точка на маргинални организации, политически сили, хибридни медии примерно, гравитиращи около подсъдими лица. Той все пак допусна, че може и да не е безгрешен. “Само Господ е безгрешен,“ каза той.

Главният прокурор коментира и активността на прокуратурата по отношение на Васил Божков. Той обяви, че прокуратурата никога не е твърдяла, че Божков е извършвал убийства и изнасилвания, а само че от голямото дело били отделени материали, за да се проверят сигнали, свързани с такива престъпления. Затова били пуснати и телефони в МВР, на които според вътрешният министър се обаждали много хора.

Гешев обаче продължава да твърди, че колекцията на Божков била незаконна. “Имаме данни, че предмети са изкопавани от българската земя, изнасяни са навън, после са купувани от аукциони и по този начин са изпирани и легализирани. Ето и министър Банов твърди, че само 200 експонати били узаконени по българското законодателство. Виждате – там ще се окажат един куп предмети, на които не им е там мястото. Затова изземваме. Държавата установи, че липсват около 500 млн. такси, държавата трябва да си прибере тези пари“, заяви Гешев.

„Няма как Васил Божков да ни слуша в момента, защото се намира в арестните помещения на ОАЕ. Пропагандите как се разхожда Божков затворен в хотел, това не отговаря на истината. Това е част от хибридните атаки срещу прокуратурата. Ние сме направили всичко възможно, не можем да ограничаваме права на български гражданин без доказателства, че са извършени престъпления. Ще направим всичко възможно да си го приберем от ОАЕ”, допълни Гешев.

The Best от Иван Гешев

„Истината е, че много хора са били на хранилка. Още по-трудно е да го докажеш в България. Тук стандартът на доказване е изключително висок. Ако тук ти трябват 100 единици доказателства, в Испания ти трябва 1“.

„При тези закони от времето на Тодор Живков, доста хора, осъдени в САЩ за корупция, в България ще бъдат оправдани. При този вид на законите и при тези различни стандарти, които прилага съда спрямо доказателствата“

„Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим“

„Хората, които работят в съда, работят под изключителен стрес, събота и неделя. Изразявам уважението и респекта си към Специализирания наказателен съд. Във всяка структура има черни овце, далеч съм от мисълта, че няма в прокуратурата или другите съдилища. Шефът на съда се казва Лозан Панов. Въпросите за проблемите в съда са към него“

„Есемесът естествено, че беше любезен. С мен в последно време всички са любезни. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява своите действия. Ние не се притесняваме от истината, но явно други се притесняват“.

Чуйте интервюто ТУК

1 коментар

  1. Anonimen каза:

    Gospodin Geshev koga shte doide reda da razledvash SRS-to na bat Boiko s Tanov za fabrikata na taka nareceniq Misho Birata toi i Tanov Bog da gi prosti i ne e samo tova SRS.Ako stane tova i na nezavisim Glaven Prokuror i nezavisima Prokoratura a , ako ne se razledva se razbira kolko e nezavisima.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране