05.02.2020 | 23:22
Гешев си прави гаргара с шефа на „Бивол“. Той мълчи, вместо да го попита за времето в хотел „Берлин“ (видео)
Ще разследвам Пеевски и всеки, за когото има доказателства за извършено престъпление, твърди главният прокурор.

Прокуратурата пусна на своя канал в „Ютюб“ видеоклип, озаглавен „Иван Гешев в неформален разговор с журналисти в ЕП“. Срещата си с журналистите в Брюксел главният прокурор направи, след като се видя с български евродепутати.

–––––––-

– Как е времето в Москва, започва разговора Гешев, обръщайки се към главния редактор на разследващия сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов

– Не зная, във Вашингтон знам, че е облачно – отвръща Чобанов.

– А в Москва, в Москва как е? – настоява главният прокурор

– Ще разследвате ли г-н Пеевски? – пита вместо това Чобанов.

– Ще разследваме всеки, за който има доказателства за извършено престъпление. И не се притеснявам и мисля, че го доказвам – отвръща Гешев и отново пита Чобанов: А в Москва, как е времето?

Ако имаше повече кураж,  Атанас Чобанов би парирал опита за гавра от главния прокурор с един или два въпроса: „А как е времето в хотел „Берлин“? и „Как е времето в сараите в „Бояна“?

В този момент и други репортери започват да задават въпроси.

– Г-н Гешев, редно ли е в друга държава посланик да обявява, че ще накаже български гражданин по един или друг начин и има ли някаква симбиоза с вас?

– Симбиоза? Кой да има с мен?

– Американското посолство, примерно

– Аз имам симбиоза с всеки, който има интерес да се спазва законът и да има прогрес за българските граждани, включително и по линия на корупцията по високите етажи на властта. Така че ние сме част от евроатлантическото семейство, ние спазваме ангажиментите си към евроатлантическите ни партньори, интересите ни са общи, ние сме част от ЕС, взаимодействаме със САЩ, и когато всичко е в рамките на закона, аз не виждам притеснения за нищо.

– А вие знаете ли кой ще бъде обявен (разговорът е преди обявяването на съдия Миталов от САЩ като корумпиран)?

– Аз съм представител на българската държава, а не на американската държава – нея може да я попитате

– А Делян Пеевски ще бъде ли разследван?

– Казах ви съвсем спокойно – депутатът Пеевски и всеки друг депутат. Министър виждате че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава – ние не се притесняваме да разследваме никого и мисля, че го виждате.

– Но не го видяхте Пеевски в делото КТБ, а той е там?

– Аз съм видял този, за който има доказателства

– Е, там има доказателства…

– Това е вашето твърдение, знам вашата пристрастност към мене. Знам, че обичате прокуратурата. Други въпроси имате ли? (към Атанас Чобанов)

– Да, имам – защо скрихте от ВСС, че имате 20 споразумения и нито един обвинителен акт внесен?

– Това е неистина. Разпространявате фалшиви новини.

– Един европейски въпрос – по повод членството на Сърбия в ЕС…

– Ааа, не решавам тези проблеми. Българската прокуратура е извън интегрирането на страни в ЕС, така че не отговарям за тези проблеми в момента.

– Не сте писали до шефовете на институциите?

– Написали сме. За сведение сме уведомили представители на европейския парламент и европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения.

– Обвързвате ли все пак започването на преговори (за членство на Сърбия) с този въпрос?

– Ама аз не съм дипломат и не съм политик, аз съм юрист. Аз уведомявам за един юридически проблем, а политическите… Давам една информация, която е юридическа на европейската комисия и на европейския парламент, а политическите изводи ще си ги направят съответните политици, дипломати и хора, от които зависи това нещо.

– Какъв е поводът на срещата ви с г-н Тимерманс днес следобед?

– Аз не коментирам работни срещи. Преди малко имаше работна среща с нашите представители в ЕП, обсъдихме три… Две неща основни: приоритетите на прокуратурата и това, което прави прокуратурата, за да приключи окончателно механизма за сътрудничество и проверка. И третото, което обсъдихме, е, че декларирахме, че имаме ясното съзнание, че това не е краят на всичко, а е началото. Че ние имаме много ангажименти, които трябва да изпълним към нашите европейски и евроатлантически партньори.

– Как е времето в Москва, кажете? (отново към Атанас Чабонов)

– В Париж живея, г-н Гешев

– Ааа. А имате ли апартамент в Париж?

– Живея под наем

– Така ли, добре сте? 

– Кажете, г-н Гешев, за Емил Радев – ще бъде ли разследван за либийската авантюра – пиратско нападение, отвличане с фалшив документ?

Тук вече се намесва евродепутатът от ГЕРБ Александър Йорданов, който прекъсва въпросите на главния редактор на „Биволъ“ с гневен изблик: „Бе, може ли да говориш такива глупости, бе, Чобанов. А, бе, вий съвсем изпаднахте. В абсолютна простащина изпаднахте, я съ дръжте културно, бе! Сърбия няма да влезе в ЕС, докато крие такива, като Цветан Василев. Няма влизане! И защитете тази позиция, ако сте демократи и журналисти, а не дребни провокаторчета“.

Така неформалната среща на Гешев с журналисти в Брюксел приключва набързо.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране