21.02.2015 | 22:22
Глобиха ЕVN с 1 млн. за прихващане от НЕК
Решението е от 20 февруари на Пловдивския административен съд и не подлежи на обжалване

“ЕVN България Електроснабдяване” ЕАД е осъдено да плати рекордна глоба от 1 млн. лева. Решението е от 20 февруари на Пловдивския административен съд и не подлежи на обжалване.

Санкцията е наложена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Нейни представители са извършили проверка на 3 февруари м.г. в централата на EVN в Пловдив. Те констатирали, че дружеството, което захранва с ток Южна България, неправомерно е прихванало 24,9 млн. лева от сметките на Националната електрическа компания, пише 24 часа.

ЕРП-то закупило ток от НЕК на преференциални цени в качеството му на краен снабдител. Проверката на КЕВР установила, че прихващането на сумата е извършено на 22 януари м.г. По това време ЕVN дължало на НЕК 49,9 млн. лева за закупено електричество. От друга страна пък, ЕРП-то имало да получава от компанията въпросните 24,9 млн. лв. ЕVN решило на своя глава да изтегли сумата, с което влязло в нарушение на нормативните уредби.

Според тях единствено КЕВР е институцията, която казва кой какво има да взема. В случая тя не е дала разрешение за прихващане на въпросните пари. На практика дружеството е взело сумата не по установения ред и оставило НЕК без средства.

“По този начин са засегнати изключително важни обществени отношения, свързани с икономическата стабилност на държавата в сферата на енергетиката”, се казва в становището на административния съд. Той отхвърли жалбата на ЕVN, с която енергоразпределителното дружество атакува решението на районния съд в Пловдив от 10 юли м.г., потвърждавайки глобата от 1 млн. лева.

“Наложеното административно наказание в максимален размер е справедливо. В хода на административното производство не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата незаконосъобразност”, категорични са магистратите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране