27.01.2015 | 10:40
Глобяват ЕРП-та заради високите сметки за ток?
Малко е вероятно обаче да има грешка в показанията, коментира председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев

Замириса ми на глоби заради двойните сметки на клиентите на „Енерго-Про”, но трябва да направим така, че те да са толкова високи, че да действат превантивно. Това каза в „Здравей, България“ председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев.

„Хубавото е, че това не е масов случай както през 2012 година. Явно е, че с добро не става. Заради това, че някой не може да си организира инкасаторите по време на празниците, не трябва цялата държава да се занимава с това конкретно ЕРП”, заяви Добрев.

Той обаче изключи вероятността да са сбъркани показанията, посочени от електромерите. „Според мен е небрежност. Формално те са спазили изискванията на наредбата, като са отчели в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това са направили второ засичане. Но те са сляли двете фактури и изискват плащане в един краен срок, което прави тази фактура два пъти по-голяма, отколкото трябва да бъде”, коментира шефът на Комисията по енергетика.

Според него, глобата, която може да се наложи на ЕРП-та е в размер на 20 000 лв. Бившият енергиен министър се обяви за по-солени санкции.

Инж. Илиян Илиев, който пък е член на ДКЕВР, обаче изтъкна, че глобата може да стигне до 1 млн. лева. „Вчера пуснахме заповеди не само за проверка на „Енерго-Про”, а и на ЧЕЗ и EВН. Пуснахме писмата с исканата от нас информация. Тя ще постъпи в комисията до края на днешния ден. Ще искаме графиците, по които са отчитани”, каза още инж. Илиев.

Според Добрев пък, политиците не трябва да говорят за цената на тока.  „Регулаторът трябва да изчислява колко да струва тока. В противен случай се трупат едни дефицити, както миналата година се намали токът с 5% и се създаде дефицит от 600 млн. лв. Това са следствията от политическите поръчки. Сега трябва да свием този дефицит, за да не бъде платен отново от всички нас с увеличение цената на тока”, заяви бившият министър.

„Забелязахте ли миналата година разлика в сметките след понижението на цената на тока?Разлика има, когато плащаш наполовина, а не с 5% по-малко. Това може да стане с енергийна ефективност“, каза още Делян Добрев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране