23.01.2020 | 19:42
Горанов пали нов скандал – ще сваля „данък хазарт“
Комисията, която контролира игрите на късмета, ще порасне до национална агенция, предвижда законопроект на МФ

Финансовото министерство изненадващо бързо произведе и публикува проект за законови промени, който предвижда закриване на комисията по хазарта и създаване на нова институция –  Национална агенция по хазарта (НАХ).  Това се случва на фона на скандала около частните лотарии и проекта на Обединените патриоти, който предвижда отнемане на лицензите на частните организатори на лотарийни игри и преминаването на тази дейност в държавния Български спортен тотализатор.

В самия край на проекта на министър Владислав Горанов за създаване на НАХ –  в заключителните разпоредби, е натикано скандално предложение, което води към силно облекчаване на облагането на голяма част от хазартните игри. Привидно ставката се увеличава – от 15 или 20% на 25%, но всъщност се предвижда намаляване на основата, върху която ще се изчислява таксата, т.е. намалява дължимата сума.

В момента ставката за игри като тотото и лотариите е 15%, които се удържат върху всички направени залози. Частните лотарии на Васил Божков обаче са избрали друга законова възможност – да плащат 20%, но върху събраните такси и комисиони от клиенти. Това облагане обаче е предвидено за турнири в казина, не за моментни лотарии. Именно затова се развихри скандалът, че търкането на билетчето е супер печеливш бизнес, от който организаторите спестяват облагане и плащат прекалено малко на бюджета. Ако оцелеят, частните лотарии занапред би трябвало да плащат 15% върху всички постъпления от скреч талоните.

Според действащия чл. 30 от Закона за организиране на лотарии – традиционни и моментни, томболи, тото, лото, бинго, кено, залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти се събира държавна такса в размер на 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие – в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.“ Вчера се разбра, че преди години Държавната комисия по хазарта е дала „указания“ на организаторите на моментни лотарии, че могат да прилагат втория тип облагане, а то всъщност се отнася само за хазарт от типа на покер турнирите. Също вчера Аагенцията за финансов контрол обяви, че заради странното тълкуване и прилагане на закона от частните лотарии в хазната не са влезли поне 210 милиона лева – а това са само междинни резултати от проверката на ревизорите, която продължава.

А ето че сега финансовият министър предлага сериозно законово намаление на облагането за този тип игри – таксата да е 25%, но върху разликата между събраните от залози пари и изплатените печалби. Това означава значително стесняване на „данъчната основа“.

От министерството на Горанов обясняват само, че предлагат „ново принципно решение, което е в съответствие с облагането, което се прилага в други страни от ЕС, като се уеднаквява и с режима на облагане на организаторите на онлайн хазарт“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране