27.02.2016 | 0:01
Горанов сменя синдиците на КТБ
Ще отговори писмено за обхвата на договора за разследването на "АликсПартнърс"

Възможна смяна на синдиците на фалиралата “Корпоративна търговска банка” (КТБ) заради сгрешените списъци с партийните пари обмисля финансовият министър Владислав Горанов, съобщи той пред журналисти в парламента. Какво ще е решението му ще стане ясно до края на деня в петък.

То ще бъде продиктувано от анализ на фактическата обстановка, свързана с тяхната дейност,, заяви Горанов. От думите му стана ясно, че най-вероятна поне единият от тях ще бъде махнат заради “нелепата грешка, която е възбудила дебат за достоверността на данните” за влоговете в банката.

В момента синдици на КТБ, която е в процедура по несъстоятелност, са Лазар Илиев и Росен Ангелчев, които бяха назначени от Софийския съд през март 2015 г. Евентуалната им смяна обаче също трябва да бъде одобрена от съда. Владислав Горанов също така обеща на народния представител от Реформаторския блок Мартин Димитров да му даде писмен отговор какъв е обхватът на договора на компанията “АликсПартнърс”, която бе наета от Фонда за гарантиране на влоговете, за да проследи активите на банката и да помогне за връщането на изтеклите пари.

Преди ден депутатът Гроздан Караджов, също от Реформаторския блок, обяви, че има много въпросителни около подписания контракт с “АликсПартнърс”. “Когато се зарових във взаимоотношенията на Фонда за гарантиране на влоговете и избора на фирмата изпълнител се оказа, че в заданието има две части. Едната е проучвателна – частта, в която е трябвало да се проследят активите, да се види какво е купувано с парите на банката”, каза Караджов. На базата на този доклад, получен от гаранционния фонд още през септември, е трябвало да се сключи друг договор за проследяване на активите и налагане на запор.

По думите на Караджов втората част е оставена “неподписана” за когато се изпълни първата. Финансовият министър обаче заяви, че предметът и обхватът на договора значително надхвърля параметрите на заданието, записани от народните представители в Закона за банковата несъстоятелност. Копие от контракта с “АликсПартнърс” междувременно изтече в платформата “Болканлийкс” и бе публикувано от сайта “Биволъ”.

Засега не е ясно дали наетата консултантска компания ще участва във връщането на изчезналите активи на КТБ, но Горанов продължава да се надява на приходи по тази линия. Пред депутатите той заяви, че гаранционният фонд ще върне дадените му 1.6745 млрд. лв. назаем чрез взет от държавата кредит. Това щяло да стане независимо от кой източник. Надяваме се това да стане с част от имуществото, откраднато от КТБ, когато то бъде възстановено, посочи той.

През последните месеци в Софийския градски съд са внесени стотици искови молби за разваляне на прихващания, направени от клиенти на банка, припомни финансовият министър. “Има и запори, както и огромен брой дела за несъстоятелност на длъжници на банката. Работим ден и нощ, за да можем да възстановим активите на банката, но това е много труден процес, свързан с много дела. Години наред интелигентни, но злонамерени хора са работили точно в обратната посока – да не можем да възстановим парите на банката”, каза Горанов.

Той отрече стойността на договора за разследването на източваните на КТБ да е 22 млн. лв., каквото твърдение направи бизнес анализаторът и бивш посланик на Бълария в русия Илиян Василев. “Учуден съм, че се вади такава спекулативна информация. Не знам каква цел има тя. Доколкото на мен ми е известно докладът струва под 1 млн. евро – около 800 хиляди евро”, каза Горанов пред журналисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране