03.02.2020 | 17:29
Горанов уволни цялата комисия по хазарта
Начело на ДКХ временно застава шефът на кабинета на финансовия министър, НАП, ДАНС и правосъдието също пращат "тежка артилерия"

Министърът на финансите Владислав Горанов смени изцяло състава на Държавната комисия по хазарта, която в последните седмици е на прицел заради скандала с лотариите на Васил Божков.

Горанов е пратил началника на кабинета си Георги Йорданов да оглави ДКХ – до намирането на титуляр, става ясно от съобщение на МФ.  От министерството посочват, че досегашният председател Александър Георгиев е бил освободен, като твърдят, че това е станало по негова молба. Тази миролюбива раздяла звучи доста странно на фона на последните събития. Георгиев бе сред арестуваните в мащабната акция на прокуратурата /бе пуснат под парична гаранция/. Той е привлечен като обвиняем по разследването срещу Васил Божков за схема за избягване на държавни такси в големи размери, а прокуратурата съобщи, че е направил самопризнания.

След разговори с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, директора на НАП и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ се предприеха действия за промяна в състава на ДКХ, се казва в прессъобщението на МФ.  Новите попълнения в комисията по хазарта са: Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел „Разследване на особени случаи“, дирекция „Контрол“ в Централното управление на НАП, и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС.

Временният председател на хазартната комисия Георги Йорданов има богат административен опит, придобит на експертни и ръководни длъжности, обясняват от финансовото министерство. Той е шеф на кабинета на Владислав Горанов от ноември 2014 г. Преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014 г. е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита. Професионалната му кариера започва в МФ през 1995 г., като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране