22.11.2018 | 23:30
Груевски е изпразнил 35 сметки преди да избяга, изтеглил 230 хил. евро
Ще го съдят задочно по друго дело

Никола Груевски е успял да изтегли около 230 хиляди евро, без да срещне пречки от правозащитните органи. Преди да избяга от Македония той е изпразнил 35-те банкови сметки, които е имал в страната.

От финансовата полиция заявиха пред скопския телевизионен канал „ТВ 21“, че те не отговарят за следенето на банковите транзакции на обвиняемите, както и че разследването трябва да бъде поето от Специализираната прокуратура.

Че Груевски няма пари в банковите сметки, или имоти на свое име в Македония, потвърдиха и от Специализираната прокуратура, отбелязва медията, като посочва, че, „докато бившият премиер Груевски е приготвял куфарите си и сега се радва на статута си на политическо убежище в Унгария, днес (22 ноември) специалният прокурор Лиле Стефанова поиска затвор за него и всички други, обвинени по случая „Траектория“.

Защитата поиска отделна процедура за Груевски, а Съдебният съвет прие предложението на обвинителя – Груевски да бъде съден задочно.

На заседанието присъства и бившият министър на транспорта и съобщенията Миле Янакиевски, който с белезници на ръце бе доставен от затвора „Шутка“ (Шуто Оризари), където излежава 30-дневен арест, като превантивна мярка да не избяга като бившият си началник Груевски.

Бившият вицепремиер Владимир Пешевски, който също е обвиняем по делото „Траектория“, не пожела да коментира – дали той ще бъде следващият, на когото ще му бъде определена мярка за задържане. Той каза в телевизионното предаване миналата седмица, че Груевски трябва да се върне в Македония.

В случая „Траектория“ обвинени Никола Груевски, Владимир Пешевски Миле Янакиевски и бившият директор на предприятие „Държавни пътища“, Любчо Георгиевски. Според обвинителния акт на Специализираната прокуратура, те, през втората половина на 2012 г. и през 2013 г., са предприели няколко действия, с които в процедурата за избор на фирма за изграждане на магистрали Миладиновци – Щип и Кичево – Охрид, са използвали и превишили правомощията си. Според прокуратурата, обвиняемите са ощетили бюджета с 155 милиона евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране