30.01.2019 | 0:01
Гуайдо взе контрола над венецуелските активи в САЩ
Вашингтон открито подкрепя Хуан Гуайдо в опитите му да превземе властта в латиноамериканската държава.

Контролът над венецуелските активи в американски банки е предаден на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предава ТАСС. САЩ са позволили на самопровъзгласилия се за президент да оперира с венецуелските авоари, които се намират в сметки на Федералния резерв в Ню Йорк и други американски банки, се казва в разпространено изявление на Държавния департамент.

Припомняме, че американците обявиха, че замразяват активи за около 7 млрд. долара в САЩ на венецуалската петролна компания.

Вашингтон открито подкрепя Хуан Гуайдо в опитите му да превземе властта в латиноамериканската държава. Според САЩ „тази сертификация ще помогне на легитимното правителство на Венецуела да защити тези активи в полза на венецуелците“. Американците призовават и другите правителства да признаят Гуайдо за президент и да предприемат аналогични мерки „за защита на наследството на Венецуела от кражби от страна на корумпирания режим на Николас Мадуро“.

На 23 януари Гуайдо, чието назначение на поста председател на парламента два дни по-рано бе анулирано от Върховния съд на Венецуела, се обяви за и.д. президент на страната. В същия ден САЩ го признаха, след което Мадуро обяви случилото се за опит за държавен преврат и заяви, че прекъсва дипломатическите отношения със САЩ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране