07.06.2024 | 16:40
Гвоздейков ли взе рушвета? Даваме още 1 млн. лв. да оборудваме медицинския хеликоптер
Кабинетът вече е готов да сложи лебедка за планинско спасяване на единствената ни въздушна линейка

Въпреки уверенията, че е напълно оборудван, медицинският ни хеликоптер все пак ще глътне още до 1 млн. лв. за допълнително оборудване, стана ясно днес. Новината съобщи служебният премиер Димитър Главчев по време на визита в авиобазата на ГД “Гранична полиция” на летище София. Досега властите, и най-вече транспортният министър Георги Гвоздейков, се гневяха на въпросите защо единствената ни въздушна линейка не може да се ползва за планинско спасяване и отхвърляха всякакви съмнения за нейната пригодност за всякакви спасителни мисии.

Тази седмица медицинският ни хеликоптер най-сетне излезе на истински мисии и в тях очевидно са се очертали дефицити. Главчев съобщи, че с допълнително отпуснатата сума ще се купи лебедка за планинско спасяване, кувьоз за новородени и апаратура за непрекъснато подаване на кислород от хеликоптера до стационарната линейка.

Оказа се, че сега машината каца на площадката в болница “Св. Екатерина” в София, защото при извеждане на пациента за закарване до съответната линейка, вградената апаратура за кислород в хеликоптера не може да бъде използвана, обясни здравният министър Галя Кондева на същото събитие. Сега ще бъде купена подвижна кислородоподдържаща машина. “Имахме много запитвания, през последните два полета и преди това от специалисти на специализирани детски заведения, от „Пирогов“ дойдоха писма във връзка това, че хеликоптерът няма вграден кувьоз”, допълни тя.

Гвоздейков пък добави, че ще започне процедурата по закупуване на лебедка и сертифициране на въздушната линейка за планински мисии. “Даваме спокойствие на туристите в планината, разбира се, не безразсъдно”, коментира той. “Виждаме, че значително се покачва травматизмът в планината”, добави и здравният министър.

За липсата на лебедка за планинско спасяване се знае от самото начало на тази сага. Тогава от „България Хели Мед Сървиз“ обясняваха, че поначало е планирано само вторият и третият хеликоптер да са оборудвани с лебедка. С изключение на този детайл, всички машини са с еднаква конфигурация, т.е. може да се предположи, че и за другите ще трябва да купуваме допълнително оборудване като кувьози например.

Тези дни стана ясно, че вторият хеликоптер ще закъснее. Той трябваше да е тук до 30 юни. Първоначално от МЗ съобщиха само, че поради закъснение в производствения процес, от италианската фирма “Леонардо” са съобщили, че доставката ще се забави. Днес Гвоздейков обяви, че вторият хеликоптер ще бъде доставен “най-късно до средата на октомври”. “Производството на хеликоптери не е като производството на автомобили. Уведомени сме от изпълнителя, че има съответно забавяне при доставка на отделни компоненти, необходими за сглобяване на хеликоптера. Уверили са ни, че началото на октомври или средата – максимум, хеликоптерът ще бъде доставен в България”, коментира министърът.

В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. До момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер от 69 749,17 лв. Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31.12.2024 г. От „Леонардо“ АД уверяват, че забавянето в производството на втората машина няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата, съобщиха преди дни от МЗ.

България плати малко над 113 млн. лв. без ДДС по договора с италианската Leonardo S.p.A за осигуряване на 6 санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери). Договорът включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране