26.07.2020 | 17:46
Хаджигенов: В ГЕРБ научиха задните изходи като Орешарски
Пикът на аантиправителствените протести ще бъде следващата сряда

„Пикът на ескалацията (на антиправителствения протест) е в сряда – национален митинг протест в София и в цялата страна блокиране на всичко… Правителството на Борисов повтаря грешките на Орешарски, дори задните входове научиха“, коментира адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“, един от инициаторите на протестите с искане за оставки на премиера и главния прокурор.

Думите му идват след като в петък вечерта блокада на сградата на БНТ с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова вътре, напомни на тази от 2013 г., когато протестиращи блокираха вътре тогавашния премиера Пламен Орешарски и се наложи той да бъде извеждан от задния изход на сградата.

„Смениха едни министри на Пеевски с други министри на Пеевски. Това е жалка история. Протестът иска оставка за цялостно творчество, корупционно, на правителството“, каза Хаджигенов пред БНР в неделя относно направения в петък ремонт на кабинета.

„Превръщаме се в диктатура и наше задължение е да се изправим срещу тиранията… Искаме да направим постигане на максимално честни и прозрачни избори чрез дистанционно гласуване, електронно гласуване и максимална публичност на изборния процес… При липсата на честни избори единственият начин да пробием ГЕРБ е в някакъв начин да се съберем“, смята Хаджигенов

„Така, както се краде под ведрото ръководство на ГЕРБ, никой друг не е крал българите, никой не ги е потискал така“, смята той и допълни, че всичко направено досега като детски градини или пътища е “ с 20% от парите, останалите са откраднати“. Той добави, че протестите в момента са най-вече заради това, че общественият договор е нарушен, а страната се изправя пред диктатура.

По думите му опитите са протестът да бъде динамичен и да освобождава фантазията на хората.

„На всяка диктатура, включително на тази на Борисов, ѝ е нужен външен враг. Първия половин мандат той беше със Станишев на уста, втория – с Орешарски, третия половин мандат – с Корнелия Нинова, а сега с олигарсите. Докато олигарсите им плащаха, всичко беше наред, когато решиха да им заграбят имуществото, олигарсите са им виновни“, заяви Хаджигенов.

Според него бъдещето е в коалициите.  „Колкото по-шарен е един парламент, толкова по-малка е възможността за т. нар. „исторически компромиси“, които се превърнаха в историческа дефекация. Когато процесът на политическите споразумения е достатъчно публичен и шарен, тогава има възможност да се сключват сделки в интерес на хората, а не в интерес на определени политици“, заяви Хаджигенов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране