06.11.2023 | 20:39
”Хамас” държи двама български заложници в Газа
Още на 16 октомври "The Wall Street Journal" съобщи, че България има заложници, но Николай Денков отрече

Терористичната групировка “Хамас” държи двама заложници от български произход. Това съобщи вицепремиерът Мария Габриел след посещението на българска официална делегация, водена от премиера Николай Денков в Йерусалим.

“Срещнахме се със семейства, чиито близки са заложници. И стана ясно, че има двама заложници с български произход. Бих искала в този момент да кажа, че това е информацията, която можем да споделим. Продължаваме в координация с държавата Израел и страните, участващи в преговорите, да правим всичко необходимо за освобождаването им”, заяви Габриел пред журналисти на летище “София” при завръщането им.

По думите ѝ, в момента, в който българските власти имат повече информация и тя няма да застрашава освобождаването на заложниците, ще бъдат дадени повече подробности.

България може би има поне един гражданин, който е заложник на “Хамас”, написа “The Wall Street Journal” още на 16 октомври, но тогава българското правителство отрече новината. По това време Израел публикува списък на страни, чийто граждани са отвлечени от Хамас, но България не бе спомената.

По време на посещението в Йерусалим Денков заяви пред премиера на Израел Бенямин Нетаняху:

“Тук сме, за да изразим нашата силна подкрепа за Израел и гражданите на Израел. С вас сме! Знаем колко трудно време е и затова трябва да сме тук. Искам да кажа, че всички сме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора и е изключително важно всички заложници да бъдат освободени, колкото може по-бързо”.

Денков увери и президента на Израел Исаак Херцог, че страната ни би оказала хуманитарна подкрепа с всичко необходимо, включително и с изпращането на медицински специалисти. „Можете да разчитате на нас“, добави той.

„Оценявам усилията ви да защитите живота на невинните хора. По време на днешните дискусии видях, че правите всичко възможно при тези трудни обстоятелства – каза още Денков. – България е силно загрижена за случващото се в Ивицата Газа, знае колко трудна е ситуацията в региона и колко е важно развитието на войната за опазването на мира. Разбираме вашите права да защитите Държавата Израел и народа си. Имате пълното право да се борите срещу терористите, защото това, което направиха, е невъобразимо. „Хамас“ и цялата му военна и административна структура трябва да бъдат изкоренени, защото в противен случай няма да има траен мир“.

“Благодаря ви, г-н министър-председател. Вие изразявате в голяма степен и нашата позиция, че ние водим не само нашата война, но водим битката на цивилизацията срещу варваризма. Ако цивилизацията не успее, варваризмът ще. Това виждаме през XXI век. Това е не само нашата битка, но и вашата битка”, заяви в отговор Нетаняху.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране