25.02.2020 | 0:45
Харалан Александров: „Барселонската афера“ няма потенциал да урони престижа на Борисов
Този тип новини постигат влошаване на общото психично здраве на нацията

Така наречената Барселонска афера – т.е. твърденията, че Бойко Борисов има къща в Барселона и заради това е разследван за пране на пари, по-скоро нямат потенциал да уронят престижа на премиера и управляващите, заяви пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

„Темата се появява в изследванията, които правим с моите сътрудници за нагласите и настроенията. Проблемът е, че тя не е предмет на разумен дебат и анализ. Хората, които подкрепят правителството и премиера автоматично я дисквалифицират като хибридна атака, злонамерен компромат, а хората, които не харесват премиера и критикуват правителството, се хващат за нея и я възвеличават и се опитват да я представят като характеристика на цялото управление“, каза той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Според него има много предубедена, отвъд фактите и обстоятелствата, нагласа, което е индикация за доста разделено и политизирано обществено мнение.

Той смята, че този тип „вести“, като това твърдение, представено като сериозно разследване, постигат влошаване на общото психично здраве на нацията и дават повод на вече разделената общност да препотвърди своите позиции

„Това, което ще стане, е че ще имаме една допълнителна поляризация, която така или иначе върви. И в зависимост от това коя страна е по-голяма и убедителна, по-консолидирана, вероятно тя ще надделее. Като че л за момента по-консолидирана е тази част от обществото, който подкрепя правителството и иска до да продължи да управлява до следващите парламентарни избори“, каза Харалан Александров.

Чуйте интервюто ТУК

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Какво да очакват хората едни подкрепят Борисов безрезервно а другу не, За да има в едно общество вяра ,уважение и стабилност трябва да има предпоставките за това.Базирано на опит от резултатите на 20 годишно Комунистически/СДС управление плюс 10 годишно ГЕРБ управление=отговора е че мнозинството от Българските гражданите не вярват че правителството работи за интересите на мнозинството хора. Има привидна стабилност която се поддържа заради изискванията на ЕС но тя не касае средния Българин който не живее в София,докато пари се наливат в София не така е с другите градове и села. Вяра хората не могат да имат на правителството на Борисов нека погледнем на програмата им при изборите на 2017.
    1 България да предотврати нарушаването на Границите на ЕС- последното нарушаване на границата на България която е външна на ЕС е корумпираните служители на Калотина които безпрепятствено резрешават преминаването на всеки един който им даде подкуп, без проверки на камиони и коли.Това казва колко добре се охранява външната граница на ЕС в България- и защо не искат България в Шенген-много думи но работа никаква няма.
    2.Защита на интересите на Българската общност в чужбина- такова нешо няма нито в чужбина ното в България до преди няколко седмици когато Главния прокурор стана активен.
    3.Спиране на потока мигранти- кой да има вяра; пример корупцията на Граничен пропусквателен пункт Калотино който си плати си монава без да бъде проверен-а тези които преминават нелегално защото са платили на гранични полицаи?
    4.Модерна и безпопасна пътна мрежа- че пътишата са нови е вярно но за безопасни не вярно-корупцията е изяла безопасноста на пътищата в България-Нови пътиша са пропаднали,настилката им на дупки или начупена,наклоните на пътищата на много места не са спазени и можеш да излетиш от пътя дори и при 80-90 км скорост, а повърхностния слой настилка не е тази грапава настилка за добро сцепление на гумита която я има при добрите магистрали а е гладка и хлъзгава.
    5.Завършване на ВИК реформата- такава няма и се започва на края на управлението не през 2017 година.
    6.Балансирано национално развитие- да попитат възрастни хора на село има ли такова нещо?
    7.Борба с демографските проблеми на страната- такава борба няма освен на книга
    8.Сближаване на минималната пенсия с прага на бедноста- такова няма и не никак сближено
    9.Ефективно противодействие на тероризъм, организирана престъпност и корупция,Полицейско присъствие във всяко населено място. -Освен от скоро Гешев който работи за момента друго няма извършено за 3 години, присъствие на полицията има но работа няма.
    10.Изграждане на полицейски офиси за обслужване на граждани в ОДМВР и във всички РУП с цел бързо обслужване на гражданите, предоставяне на електронни услуги и издаване на всички служебни документи- няма такова нешо, човек пркарва дни там.
    11.Стабилната финансова система е основна предпоставка за устойчиво икономическо развитие и поддържане на атрактивна инвестиционна среда- от корупцията и неработеши органи – атрактивна инвестиционна среда няма
    12.Предприемане на решителни мерки за борба със сивата икономика.- колко хора по строежите,авто работилниците и шофьорите са без трудори догорови?
    13.Устойчивото нарастване на доходите е основен приоритет на нашето управление и то може да стане за сметка на ръста на икономиката.- устойчивото нарастване е минимално,кражбите са много големи.
    14.Улесняване на достъпа до информация и финансиране по ОП и ПРСР за малкия бизнес и дребните селскостопански производители.- няма такова че им искат и подкупи.
    15.Изграждане на силна армия чрез ускорено развитие на въоръжените сили. Разширяване на участието на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването, включително и с използване на средства от Европейския план за отбрана.- добри пожелания-няма нищо направено
    16.Приемане на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, премахване на формализма в наказателния процес, както и на безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза с цел избягване на наказателната отговорност. Създаване на нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта, преминаване на тези дела в специализирания съд и прокуратура.Поемаме ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. Целта е да бъдат постигнати необратими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност; за независимост на съдебната власт.-ами има ли нещо което да е изпълнено от това сега е 2020 година не 2018?

    А колко още обещания от програмата на ГЕРБ не са Изпълнени, нопарите са взети.

    Е как някои ди има доверие, там където е най- критично, трудно и непопулярно ГЕРБ не е дори и погледнал какво е обещал през 2017 г, а хвърлят вината за разделеното общество на Президента Радев който просто исак ГЕРБ да прави това кеото е обещал като програма. След една година ГЕРБ ще сложи същите цели в новата си програма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране